Pohár Slnečných jazier

15. března 2014 na Slovensku v Senci se uskutečnil Pohár Slnečných jazier. Už třetí ročník soutěže zimních plavců připravil Klub otužilců Senecké ľadové medvede. Poprvé se tam plavala i nejdelší kilometrová trať.

Celý týden nebylo ani mráčku, za to sobota se zatáhla jako deka. Když jsme dorazili do kempu u jezera, tak se nikomu nechtělo vylézat ani z auta. Vítr zvedal půlmetrové vlny a bral mnohým chuť jít do nejdelších tratí. Než začala soutěž, tak se dalo do deště. V podpalubí korábu, který sloužil jako naše šatna, bufet a odpočívárna, byl perfektní servis. Čerstvě namazanému chlebu se škvarkovou pomazánkou nebo sádlem s vonící cibulí těžko kdo odolal. A ty štrůdly, oči přecházely a sliny tekly. Trošku horší to už bylo s typickým slovenským gulášem. Ale po doplavání bodnul, protože byl dobře ohřátý a dal se dlabat i s třesoucí se rukou.

Dlouhé čekání na startovky. Konečně nástup, popis čísly a stovkaři jdou na start. Následuje první skupina na kilometr, kterou přitáhl do cíle Jakub Valníček z 1.PKO. Na bednu se probojoval Róbert Šupa, přestože ho bolela záda. Tomáš Kocánek jel až z Plzně, aby byl evidentně naštvaný ze čtvrtého místa, protože v cíli to bylo hodně natěsno. A za ním se už poskládali naši Michal, Radek a Kubášek. Štěpánovi to moc neplavalo, jak tvrdil v podpalubí. Za ním doplul Hobík následovaný naším předsedou Péťou. O naší převaze v této kategorii mužů vypovídá následující  – v první patnácti je 11 Fidesáků. Petr Hartman stihnul kilák v limitu, takže klobouk dolů.

Ale chlapi by se měli trochu červenat, protože po doplavání druhé várky na kilometru leze z vody naše Magda s časem 14:41,0, a to je o tři minuty a vteřinu lepší než první z mužů… Eliška potvrdila naši nadvládu i v kategorii žen, a to že byla víc jak minutu před prvním z chlapů, už ani nemusím připomínat. Naše holky jsou prostě super.

Na trati 750 m dobře potrénovali na MS v zimním plavání ve Finsku Svaťa s Jirkou, kteří doplavali na bednu za Pavlem Kučerou z JPK. Lenka Pacáková vévodila této kategorii a jasně zvítězila. Ve vlnách zabojovali obě Helenky a na Finsko svoji formu dobře otestovaly i Vlaďka s Janou.

Pětistovku vyhrál patnáctiletý objev roku Máté, který odolal náporu starších a zkušenější oddílových kolegů. I v této kategorii vládl Fides – první čtyři místa jsou dobrým počinem.

Poslední kategorie startovala téměř za vichřice s přívaly deště. V těchto podmínkách si Dalík doplaval pro bronzovou placku.

Věřím, že o čtvrtém ročníku už všichni znovu uvažují, protože pořadatelům se tradičně daří připravit super občerstvení a v jednotlivých kategoriích pěkné ceny, o které stojí za to se poprat i v nepříjemných vlnách.

Text: Pavel Kouřil

©Foto: Katka Váně

©Foto: Dalimil Marek