Slavkovská letní plavecká liga je v polovině

Poprvé jsme si ligu vyzkoušeli v létě 2013. Navazovala na úspěšný závěr roku 2012 se „žertovými štafetami“. Štafety tehdy měly sportovní i seznamovací význam. Přišla řada nových plavců (a řada mezitím už zase odešla) a v jednotlivých týmech proběhlo vzájemné seznamování. V nadnárodní firmě by tomu řekli teambuilding. Zjistili jsme, že nás baví plavat krátké trati. Určitě jsme to pak v zimě také na soutěžích využili.

Liga 2013 byla moc složitá, s deseti disciplínami. Pozitivní bylo, že s jí zúčastnili i reprezentanti Honza Pošmourný a Karel Baloun. Většina plavců ale nezaplavala ani všechny vypsané tratě.

Slavkovská letní plavecká liga 2015 má jednotnou trať 1000 metrů. V případě velké návštěvy na koupališti se plave kratší trať a při velmi velké návštěvě se neplave vůbec. K tomu ale ještě nedošlo.

Prvním kolem ligy byla hodinovka 31.května. Bodovala se trojnásobnými body. Liga celkem 14 kol, posledním je soutěž Českého poháru v zimním plavání 10.října. Plave se všechny červnové, červencové a srpnové středy až do mistrovství republiky v Račicích.

Jaké má liga cíle? Cílů je hned několik. Kilometr je tréninková trať pro dálkoplavce, Petr Kunc si těch kilometrů na čas dá klidně v tréninku pět. Pro dalšího by měření jednou týdně mělo být testem vlastní výkonnosti. Zjistí více o vlastních možnostech a rozvrhne si lépe tempo právě v těch Račicích nebo během podzimu na soutěžích zimního plavání. Rozhodně ze dvou rovnocenných plavců zaplave v říjnu kilometr líp ten, který si jej v létě třeba osmkrát vyzkoušel.

Do ligy už nakouklo 28 plavců, společně s Laďou a Matuštíkovými mám zatím 100% docházku. Někdy to bylo při dopravní situaci hodně složité. Najdou se plavci, kteří ve středu ve Slavkově jsou, na kilometrů ale nestartují. Další večer ani přijít nemohou, počítá se jim výkon zaplavaný kdykoliv od pondělka do středečního odpoledne. Podmínkou je, abych se o tomto výkonu dozvěděl.

Liga bude ve středu ještě šestkrát, po šestitýdenní pauze skončí druhou říjnovou sobotu.

Jak se to vlastně boduje? Jako biatlon, tedy 60, 54, 49, 45, 42 po dvou až do 30 a pak po jednom bodu.

Průběžné pořadí první desítky plavců:

slavkovskalig

Pro šíření osvěty (a s přáním, aby se nás tam potkávalo ještě víc) sepsal

Petr