Štědrý den 2016 netradičně

Vánoce provázejí různé tradiční obyčeje, ve Slavkově se již čtyři roky drží jeden netradiční – plavání ve studené vodě. Poprvé se na koupališti sešli zimní plavci na Štědrý den v roce 2012. O rok později pozvali prostřednictvím Slavkovského zpravodaje i další, neregistrované zájemce o otužování.

Přišli jen dva a asi dvacítka diváků, většinou příbuzní a známí. V roce 2014 už bylo ve vodě 19 plavců, přibylo i diváků. Loni si zaplavalo celkem 22 lidí, studenou zkusili i někteří návštěvníci předchozích ročníků.

Vydařil se i letošní 4. ročník vánočního koupání. Konečně to bylo skutečné zimní plavání. Startovní bloky, břehy i travnaté plochy koupaliště pokrýval sníh, velká část vodní hladiny byla pod ledem. Teploměr ukázal ve vodě 1,5°C, vzduch měl ještě o půl stupně míň. Pro četné diváky i odvážné plavce bylo připraveno drobné občerstvení a něco na zahřátí. Plavci navíc obrdrželi pamětní list s uvedenými teplotami vody a vzduchu.

V úzkém pruhu kolem břehů koupaliště se vystřídalo 27 plavců. Někteří již podruhé, někteří dokonce potřetí, mnozí premiérově. Právě noví otužilci si akci velmi pochvalovali a projevili zájem o plavání ve studené vodě i mimo Štědrý den.

Slovo na závěr

Potěšil nás vzrůstající zájem o otužilecké plavání. Pokusíme se vyhovět přání vánočních plavců a zároveň přispět k rozšíření nabídky nezávodních sportovních činností pro slavkovskou veřejnost. Pokud máte chuť si zaplavat ve studené vodě, ozvěte se na svata@autotransport.cz a v kopii na vlad.fialova@seznam.cz. Nabízíme dny tréninku zimních plavců, tj. úterý a čtvrtek v 16 hodin, na jiném termínu se můžeme domluvit. Dohodneme s vedením technických služeb, za jakých podmínek by bylo možné koupaliště pro otužování využívat. Budeme se na Vás těšit.

Všem budoucím otužilcům a také všem příznivcům sportu ve Slavkově u Brna přejeme hezký zbytek roku a do toho příštího mnoho štěstí a sportu pro zdraví.

Za slavkovské zimní plavce V. Fialová

Jaké to na koupališti bylo, uvidíte z fotografií Radka Lánského.