Mistrovství světa, Burghausen

Druhé mistrovství světa organizace IISA se konalo v pátek 6. ledna v bavorském Burghausenu. Předchozí naše dvě účasti se týkaly asociace IWSA a tratí 450 metrů a kratších. V Rovaniemi 2014 a Tjumenu jsme na nich získali sedm medailí – zlato Magda, která vyhrála i absolutní pořadí žen, stříbro Vlaďka a Jožka Makai a bronzy Kyják, Jana a loni přidala další dva Zuzka v Rusku.
Tady se jednotná trať 1000 metrů, proto byla menší výprava i přes to, že to bylo tentokrát hodně blízko a nemuselo se letět.

Odjelo celkem sedm plavců a čtyři členové doprovodu. Tři z nich měli příjmení Hideghéty a měli zápřah od středečního poledne až do sobotního večera.
My plavci jsme se pak angažovali maximálně těch necelých dvacet minut během závodu.
Dopadlo to výborně, tedy přesně v souladu s mojí analýzou startovní listiny. Ve věkových kategoriích, které jsou po pěti letech, byly různé počty startujících. Nejvíce, hned 18 jich bylo u mužů ve věku 40 – 44 let. Za fenomenálním Bulharem Petarem Stojčevem byl druhý Rosťa Vítek, v celkovém pořadí byl pak na třetím místě. Rišo Nyáry byl sedmý, Deži Pék devátý. V kategorii 55 – 59 let jsem pak měl medaili pouze od sobotního večera do středečního poledne, v poslední verzi mám zpátky čtvrté místo.
Všichni naši další plavci už mají medaili! Eliška je v kategorii 30 – 34 let mistryní světa, Magda ve skupině 25 – 29 roků druhou medaili, tentokrát bronzovou. Radek má bronz z nabité kategorie 60 – 64 let. Zbytek republiky přidal dvě medaile, Petr Šlajs byl v mužích 25 – 29 let mistrem světa, když si snadno poradil s jediným(!) soupeřem, Renata Nováková přidala bronz mezi nejmladšími v kategorii 18 – 24 let.
Česká republiky skončila v hodnocení národů čtvrtá za domácím Německem, Velkou Británií a Irskem. Účastník olympiády a více než dvacítky mistrovství světa a Evropy Rosťa konstatoval, že s námi to byla úplně nejlepší akce. Rosťa mně ještě nikdy nelhal.
Tibor mladší z celé akce pořídil asi 1800 fotografií, můžete je vidět na facebooku Sportfanatic Dunajská Streda.
Video z Rosťovy finálové rozplavby je pak ke shlédnutí na youtube.
Trochu poučení na závěr:
IWSA – Ice Water Swimming Association – měli již 10 mistrovství světa, vše založili Finové (pět milónů lidí, všichni mají doma saunu a 3% jich plave ve studené vodě = 150 tisíc otužilců), postupně si do toho nechávají mluvit Rusy. Konalo se již mimo Finsko ve Slovinsku, Anglii a naposledy právě v Rusku. Příští, již 11. MS je v estonském Tallinu v březnu 2018. Trati 50 – 450 metrů, volný způsob, ale i prsařské trati. Více startů = více možností… Michal Slanina, Radka Eremiášová – sestava se musí pořád zlepšovat. I když, taky bych se tam rád jel podívat, třeba právě na ty prsa…
IISA – Internatiobnal Ice Swimming Association – měla MS jen v Murmansku 2015, toto bylo druhé. Založil Jihoafričan Ram Barkai. Na tom prvním obsadily sestry Novákovy první a třetí místo. Tady v Německu Ivetka již nestartovala a Renča byla třetí v kategorii a celkově devátá. Díky příznivější lokalitě a boomu sportu se konkurence geometricky zvyšuje. Pokud se za dva roky poplave v Argentině nebo Jihoafrické republice, může to být opět se skromnější účastí.

©Text: Petr

©Foto: Eliška Podmelová & company