Prsařské mistrovství republiky v zimním plavání

Vrcholem zimněplavecké sezóny jsou dvě mistrovství České republiky. To první ve volném způsobu proběhlo pro Fides úspěšně v únoru v Brně. Prsařské MČR se již popáté konalo v sobotu 4. 3. 2017 ve venkovním bazénu v Praze Podolí.
Navzdory deštivým předpovědím nás přivítalo sluníčko a pro tuto dobu nezvykle vysoká teplota vody, 9,3°C. Přes den se rtuť teploměru vyšplhala až na 13°C, takže jsme prožili hezký jarní den. My, plavci Fidesu ještě hezčí díky počtu získaných medailí. Vyšlo to na 7 zlatých, 4 stříbrné a 2 bronzové.

V 10.30 začal první závod na 750 m pro ženy do 39 let. Pro Fides vítězně. Magda Okurková zaplavala nejlepší čas celého mistrovství, stopky ukázaly 13:11,1 minut. Stříbrnou přidala Eliška Podmelová. Ve stejné mužské kategorii to nejdřív vypadalo na tři medaile. Nováček Honza ale při obrátce nedohmátl oběma rukama současně, což přísní mezinárodní rozhodčí ohodnotili jako porušení pravidel prsařského způsobu. Palec dolů = diskvalifikace. Další dva zkušení prsaři Martin Homolka a Michal Slanina dodali zlato a stříbro.
V kategorii muži 40-49 let zazářila stříbrná Richarda Nyáryho, v ženách obsadila Šárka Třísková 4. místo. Další medaile zařídili muži a ženy kategorie 50-59 let. Petr Mihola opět nenašel přemožitele a s náskokem a přehledem získal svou šestnáctou prsařskou zlatou medaili. Do Fidesu zamířila ještě stříbrná Petra Kunce. Další dvě medaile v této věkové kategorii přidaly Vendulka Benešová,ta zlatou a Jarka Mašová bronzovou.
S jistotou dosáhly na medaile Sylva Kouřilová a Jana Matuštíková. Sylva zvítězila, Jana se na pro ni neobvyklé prsařské trati blýskla bronzovou medailí. Stejnou kategorii mužů 60-69 let vyhrál Radek Suchopa. Urputný boj o třetí místo svedl Ivan Marek. Ve fantastickém finiši soupeř dohmátl dřív opravdu „vo fous“. Svaťa Matuštík byl šestý.
V nejstarší ženské kategorii 70+ se plave šetrných 100 m. Byly jsme přihlášené čtyři. Jedna sportovní babička však dala přednost běžkám, druhá se na poslední chvíli odhlásila. Zbyly jsme dvě a já byla rychlejší. Sedmá zlatá Fidesu.
Poté pořadatelé slavnostně vyhlásili výsledky MČR i duatlonu (součet časů z MČR ve volném způsobu a z MČR prsařského). Plavci Fidesu získali kromě mistrovských medailí navíc v duatlonu 7 prvních míst, 4 druhá a 3 třetí místa.
Odpoledne plavali závodníci, kteří se na MČR nekvalifikovali nebo dali přednost rychlejšímu kraulu. Slavkováky v závodě na 750 m zastupovala Hela Pavézková, 5. místo a Jirka Pospíšil, 12. místo.
Do závěru Českého poháru v zimním plavání zbývají čtyři závody. Dva z nich se konají na Slovensku v Bratislavě a Senci, pak v Záříčí na Prostějovsku a poslední závod s vyhlášením výsledků v Nové Pace. Je sice rozhodnuto o celkovém vítězi poháru, tím bude letos I.PKO Praha, ale pořadí jednotlivců se stále může měnit.
V. Fialová

©Foto: Radomír Kurečka

©Foto: Dalimil Marek