Krátká zpráva pro nedočkavce – jak dopadla Praha a po ní i Tallinn

Od sezóny 2016/2017 už prý nejsme nejúspěšnější oddíl České republiky. Nevypravujeme se na závody autobusem a v oddíle nás je sotva šedesát a ne přes tři sta. Přesto jsme z dvanácti sad medailí získali ve všech čtyřech republikových mistrovstvích vždy po sedmi titulech.

Bilance 28 mistrovských titulů z jedné sezóny už asi nepůjde překonat. Letos jsme v Brně měli desátého února těch titulů „pouze“ pět. Přes všechno úsilí jsme právě byli na vlně mírného ústupu z pozic.

Pět dnů od třetího do sedmého března se dá označit za zcela ojedinělé a mimořádné období v historii oddílu. V sobotu to na Podolí začalo 24 medailemi. Shodně po dvanácti z prsařského mistrovství a z mistrovství v duatlonu. V udělených titulech to bylo ještě o něco lepší, se šesti, resp. sedmi tituly jsme se pochopitelně stali nejúspěšnějším oddílem mistrovství.
Devět fidesáků se vzápětí vydalo na mistrovství světa asociace IWSA do estonského Tallinu. Startovali jsme na předchozích dvou mistrovstvích tohoto sdružení a také na jednom mistrovství IISA. Za téměř čtyři roky jsme získali jedenáct cenných kovů.

V Tallinu jsme za dva dny tento počet víc jak zdvojnásobili! Ve velké konkurenci tam plaval výborně Robo, na medaili to ale nestačilo. Magda doléčovala nemoc a neprospěl ji ani o tři hodiny odložený start. Ve věkové kategorii B je navíc věkové rozpětí celých deset let. Odstupy od medaile byly velmi malé. Za čtyři roky může Magda naopak těžit z toho, že bude v kategorii 30 – 39 let úplně nejmladší. To už ale bude úplně jiný příběh.

V Tallinu Česká republika zabojovala 19 cennými kovy. Přesně to bylo sedm titulů, čtyři druhá místa a osm třetích. Na této bilanci se výrazně podílí oddíl Fides. Zbývajících sedm členů naší výpravy již na medaili dosáhlo. Bilanci Ester Ledecké z olympiády přesně okopírovaly Jana Matuštíková a Radka Eremiášová. Mistrem světa je také Michal Slanina. Vlaďka má dvě stříbra a někteří z nás pocit křivdy. Že mohlo to být ještě lepší. Václavka má stříbro z velké konkurence kraulové stovky, navíc za vynikající čas. K němu ještě jeden bronz. Helenka má ty bronzy dokonce dva. A já jsem v úterý medaili těsně prohrál, porci štěstí jsem si naopak vybral ve středu. Celkově nám to dává zase těch dvanáct cenných kovů.

Všichni plavci a členové doprovodu si museli připravit jiné barvy bankovek, než které stačí pro český pohár. V podstatě se jednalo o tři čtyřmístné položky – doprava, ubytování a startovné. Náklady na stravování jsou na cestách pochopitelně také vyšší. Na druhou stanu bylo ale jídla dostatek a bylo velmi chutné.

Za rok se poplave 3. mistrovství IISA v Murmansku. Už známe Rovaniemi. Toto je ještě o hodně severněji. Účastníky bude čekat kilometr ve vodě 0°C, s jedinou čepicí na hlavě. Tam jistě nepojede velká výprava.

Dvanácté mistrovství světa IWSA bude v roce 2020 ve Slovinsku. Nikdy už to nebudeme mít blíž. Na předpokládané místo konání na jezeře Bled pojede z Česka určitě rekordně velká výprava. S Jakubem budeme upomínat pořadatele, aby vypsali trať 450 metrů. Jakub mě hluboko ve druhé půlce ledna dal zprávu o vypsání trati 450 metrů. Oslovil jsem 14 členů oddílu, dostal obratem polovinu záporných odpovědí, jednu dokonce od Radky. Tu se podařilo „odbrzdit“, umluvil jsem i Michala. Jana s Vlaďkou „zblbly“ Helenku. S hotelem a letenkami pomohla Václavka.

  • ZPRAVODAJSTVÍ DOPLNÍME O POSTŘEHY DALŠÍCH ČLENŮ VÝPRAVY.