Břeclavský Bobr

V sobotu 16.února 2008 byl náš oddíl pořadatelem dalšího ze seriálu závodů Českého poháru zimního plavání. Závod se uskutečnil v řece Dyji, v místě loděnice a přístaviště na začátku Břeclavi. Závody zde mají neopakovatelnou atmosféru, protože všude kolem je krásná příroda, na řece plavou labutě, divoké kachny a ohryzané stromy ukazují, že se sem vrátili bobři.

Povětrnostní podmínky prověřily otužilost a vůli závodníků. Bylo polojasno, teplota vzduchu kolem -3 st.C, nepříjemný silný vítr a voda 0,5 st.C.

Závod bylo nutno uspořádat po proudu, protože klidnější rameno Dyje směrem na Poštovnou bylo pokryto ledem.

Celkově se závodů zúčastnilo 57 registrovaných závodníků a dva otužilci mimo soutěž. Náš Honza Tichý musel kvůli věku také plavat mimo soutěž, ale můžeme ho již považovat za zkušeného otužilce, kterého limituje věková hranice – ještě mu není 15 let. Plavalo se na tratích 100 m, 250 m, 500m, 750m a 1000m. V absolutním pořadí závodníků zvítězil náš závodník Mgr.Honza Váně. Břeclavská soutěž byla náročná pro každého závodníka, bez rozdílu délky trati, ale nikdo nevzdal a všichni ve zdraví přežili. Díky silné účasti měla akce vysokou sportovní hodnotu.

Hladký průběh a vynikající organizační a materiální zabezpečení mají na svědomí naši přátelé z Klubu sportovního potápění Nautilus Břeclav. Ujali se vyměření tratí, zabezpečení lodí, záchranné služby, půjčili klubovnu a zajistili stravování. Za to jim všichni zúčastnění moc děkují. To vše ještě podtrhla výborná úroveň a výkony rozhodčích Lenky a Mirka Nowakových a Radka Suchopy.

Neodpustím si jako autor malou poznámku. Na závěr byla báječná klobása, která tak voněla, že jsem nečekal, až se po závodě přestanu klepat zimou a šel jsem si pro ni jako neandrtálec. Byla to úžasná dobrota, kterou jsem chtivě zhltal, zapomněl na zimu a pak mně bylo báječně. Přeji všem, aby nám ještě mnohokrát bylo tak dobře, jako v Břeclavi.