Kanál La Manche 2014 – Slavkov 24.5.2014

Na sobotu 24.5.2014 si zimní plavci oddílu Fides Brno naplánovali přeplavání kanálu La Manche na slavkovském koupališti. Rukavici hozenou všem plavcům zvedlo nakonec 12 mužů a žen. Utvořili dvě smíšené štafety a úspěšně zdolali vzdálenost 33,6 km.

Start byl naplánován na sedmou hodinu ranní. Pro plavce z Blanska a Černé Hory to znamenalo vstát již v 5 hodin ráno. Počasí nám přálo, i když meteopředpověď neříkala nic příjemného. Vzduch ráno dosahoval teploty 16 stupňů , voda v bazénu příjemných 18 stupňů a během dne se počasí neustále zlepšovalo.

Startovalo se po dvojicích. Úderem sedmé hodiny na nedaleké kostelní věži zahájily první dvě dvojice souboj šestičlenných štafet v co nejrychlejším překonání vzdálenosti mezi Anglií a Francií v bazénu. Dvojice plavců v drahách se střídaly po hodině, což pro většinu z nich znamenalo odplavat svou hodinu celkem dvakrát.

S přibývajícím časem se sjížděli další a další plavci týmových štafet a našlo se také pět členů oddílu, kteří se rozhodli zaplavat si hodinovku.

Kolem poledne si přijel do Slavkova zaplavat náš kamarád , zimní plavec Jirka Kuřina z Hradce Králové. Rozhodl se uplavat v bazénu 10 km. To se mu také podařilo v čase 4 hodiny 45 min. Gratulujeme k výkonu.

Zdeněk Kyjovskýi připravil pro všechny ve vodě a na suchu(rozhodčí, ostatní technický personál) velmi kvalitní občerstvení. Přímo zabijačkové hody – kroupovou polévku, játra, vepřový jazyk, ovárek, děvčata Jana Matuštíková, Marcelka Peliánová , Helča Marková napekly vynikající sladkosti – štrúdl, medovník, vynikající řezy s meruňkami. No prostě hody pro plavce i neplavce.

Akce se vydařila po všech stránkách , jen je trochu škoda, že z početného oddílu přijelo plavat jen 12 lidí ve štafetě a pět plavců hodinovku. To je opravdu málo.

Text & Foto: Dalimil Marek