Deník.cz: Brněnský otužilec Mihola se koupal i u polárního kruhu

Brněnský Deník otiskl článek o našem předsedovi:

Přímý odkaz na článek: http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/brnensky-otuzilec-mihola-se-koupal-i-u-polarniho-kruhu-20141229.html

Brněnský otužilec Mihola se koupal i u polárního kruhu

Brněnský plavec a otužilec Petr Mihola. Autor: Archiv Petra Miholy

29.12.2014

Brno – Když náhodou v koupelně neteče teplá voda, je to pro většinu Jihomoravanů pohroma. A už vůbec si nedokáží představit, že by se dobrovolně šli vykoupat do řeky v zimě. Někteří si to však užívají a zúčastní se novoročního křestu v řece Svratce v brněnské Bystrci. Bude mezi nimi i třiapadesátiletý Petr Mihola.

„Zimní sezona je v polovině a ve vodě jsem byl zatím devětkrát,“ říká obchodník z Brna. Ve slovenské Dunajské Stredě dokonce letos zaplaval takzvanou ledovou míli. Na svém kontě ji má podle něj jen šest sportovců z republiky.

K neobvyklému sportu se Mihola dostal v osmnácti letech. „Sešla se nás skvělá parta a od té doby jsem u plavání zůstal,“ vzpomíná předseda oddílu Fides Brno. Fides je v současnosti nejúspěšnější oddíl zimního a dálkového plavání v zemi.

Přestože je Mihola ve studené vodě jako doma, musí se trochu přemlouvat, aby do ní vlezl. „Ale když čtrnáct dní nejsou žádné závody, už mi to chybí,“ vypráví.

Nejstudenější voda, ve které se koupal, měla minus jeden stupeň. Bylo to v Labi v Pardubicích před třinácti lety. „Podobnou teplotu měla letos voda na mistrovství světa ve Finsku. Byli jsme pět kilometrů od polárního kruhu,“ vzpomíná Mihola. Řeka byla silně zamrzlá a organizátoři do ní plavcům vyřezali bazén.

Na svém kontě má Mihola řadu úspěchů. Nejvíc si cení druhého nejlepšího času na světě při přeplavbě Gibraltarského průlivu. Zdolal i kanál La Manche. „Z mistrovství republiky jsem si odnesl třináct zlatých medailí v kategorii prsa. Doufám, že úspěšná šňůra bude pokračovat,“ říká Mihola.

Plavce, kteří do řeky vlezou jen na Nový rok, nazývá exibicionisté. „Bez předchozího otužování to může být nebezpečné,“ upozorňuje Mihola.

Obecně však pravidelné otužování prospívá zdraví.

Autor: Kateřina Foltánková