Máme (opět) nejlepší českou zimní plavkyni

Ve středu 31. ledna jsme s Magdou vyjeli do Prahy nezvykle až odpoledne. Důvodem naší cesty bylo vyhlášení nejlepších sportovců Českého svazu plaveckých sportů. V těsné blízkosti Úřadu vlády se nachází ulice U plovárny. Hned v čísle jedna je na dlouhodobě ukotvené velké lodi thajská restaurace. Na závěrečném rautu to v občerstvení ale nebylo moc poznat.  😊

V téměř komorním prostředí se vyhlášení účastnilo okolo šedesáti osob. Většinou se jednalo o ty samé tváře jako v roce 2015 a loni, kdy jsme se rovněž mohl účastnit.

Potěšilo mě setkání s osobou, kterou jsem neviděl déle než 30 roků. Ze skokanky Heidemarie Grecké se stala velmi distingovaná dáma. Sportovní plavecká a gymnastická minulost je samozřejmě znát. Zajímavé je, že ze skokanského prkna prý skočila naposledy na olympiádě v Barceloně. Pak už jí to  vůbec nelákalo.

Magda je podle slov moderátora Jiřího Nikodýma stálicí na českém nebi zimního plavání. Anketu vyhrála za poslední čtyři roky již potřetí. Jen v roce 2015 dala sekce přednost Renatě Novákové, mistryni světa z Murmansku.  Anketa v plavání probíhá od roku 1992. Tehdy by bylo podivné navrhovat sám sebe. Ani výborný Honza Váně nebyl prototyp ideálního pódiového vítěee, byť by si ocenění jistě zasloužil.  Na začátku deátých let už jsem byl ale nekompromisnější. Můj návrh přijal přededa sekce Tobiáš i tehdejší předseda plavání Vláďa Srb. Prvním vítězem ankety se stala Eliška Novotná z Komety, hostující samozřejmě ve Fides. Za rok byl titul opět v Brně, Univka měla vítězku Anetu Lokajovou. Dál už dějiny zase píše Fides.

Malou stopu na letošním večírku zanechal Fides i v dálkovém plavání. V kategorii seniorů se na čtvrtém místě umístila Alena Benešová, starší dcera naší paní Václavky. Kategorii juniorů pak Ája dokonce vyhrála. Na vyhlášení ji měl doprovázet trenér Pepa Nalezený, bohužel se omluvil. Takže v pozici doprovodu se představila sestra Anna Marie.

Zajímavostí bylo, že na nejlepšího zimního plavce byli navrženi pouze čtyři závodníci. V zimním plavání se jednalo pak o opačný extrém. V e-mailech se objevilo hned 14 jmen, mezi nimi bylo šest z našeho oddílu. Za Magdou skončil druhý Michal, světové prvenství z Burghausenu vyneslo na třetí místo Elišku. Na 4.- 6 . místě se dělili mimo jiné i Rosťa Vítek s Radkem Suchopou. Na jeden hlas pro nejlepšího českého otužilce „přistál“ paradoxně i Rišovi Nyárymu.

Neudržel jsem tempo ze začátku sezóny a článek píšu až týden po akci. Závěrečné shrnutí si dovolím citovat z článku Petra Hubala. Ten byl na webu dálkového plavání již ve středu bezprostředně po vyhlášení:

Mezi zimními plavci úspěšně obhájila vítězství Magda Okurková. Stálice ve špičce českého zimního plavání si na své konto připsala další vítězství v celkovém hodnocení Českého poháru a bronzovou medaili na Mistrovství světa v zimním plavání v Burghausenu. Byla zároveň jediná, která se objevila na všech odevzdaných hlasovacích lístcích. Na dalších místech se již s větším odstupem seřadili Michal Slanina a Eliška Podmelová.

Výsledky hlasování:

Dálkové plavání:
1. Matěj Kozubek (Bohemians Praha) – 38 bodů
2. Lenka Štěrbová (SCPA Pardubice) – 34 bodů
3. Vít Ingeduld (Kometa Brno) – 5 bodů
4. Alena Benešová (Kometa Brno / USK Praha) – 4 body

Dálkové plavání – junioři:
1. Alena Benešová (Kometa Brno / USK Praha) – 41 bodů
2. Vojislav Štěrba (Bohemians Praha) – 24 bodů
3. Jiří Landsmann (USK Praha) – 8 bodů

Zimní plavání:
1. Magda Okurková (Fides Brno) – 33 bodů
2. Michal Slanina (Fides Brno) – 10 bodů
3. Eliška Podmelová (Fides Brno) – 6 bodů

 

Petr