Novoroční křest otužilců 2014

Jak bývá v oddíle FIDES zvykem, schází se členové a další otužilci ze širokého okolí na Nový rok odpoledne k tradičnímu křtu otužilců a novoročnímu koupání v řece Svratce v Brně – Bystrci.

Nejinak tomu bylo i letos. Oddílové nováčky a otužilecké hosty pokřtil Michal Moravec, který tuto čestnou funkci převzal v roce 1987 po Antonínu Nollovi, zakladateli prvního otužileckého klubu v Brně. Letos bylo pokřtěno svrateckou ledovou vodou hned 12 nováčků. Mezi nimi byl i dálkový plavec Rostislav Vítek, účastník olympijských her v Pekingu 2008 v dálkovém plavání na 10km a přemožitel kanálu La Manche z roku 2009 v českém rekordu s pátým nejlepším časem světové historie 7 hodin 16 minut. Pokřtít se nechala i teprve sedmiletá Daniela Majerová z Prostějova, kterou na křest přivezla její teta, přemožitelkyně kanálu La Manchce v roce 2001, Dana Zbořilová. Kmotrem letošních křtěnců byl náš nestárnoucí otužilec a všestranný sportovec Bedřich Hanuš, jediný člen oddílu, který stál u zrodu organizovaného sportovního otužování a dálkového plavání v Brně v roce 1971.

Koupání ve Svratce bylo po silvestrovské noci velice osvěžující, voda byla pěkně pichlavá – vždyť měla 3°C stejně jako vzduch. K přivítání Nového roku si členové připili mlékem a sektem – každý dle svého uvážení.

Kompletní seznam pokřtěných nováčků a hostů:
Hana Jánská, Iva Kouřilová, Radomír Kurečka, Magda Macíčková, Daniela Majerová, Dalimil Marek, Helena Marková, Magda Okurková, Pavel Paulen, Gerard Sedláček, Rostislav Vítek a Tomáš Winter.

Součástí novoročního křtu otužilců bylo tradičně i vyhlášení nejlepších dálkových a zimních plavců našeho oddílu v uplynulé zimní a letní sezóně.  Předseda oddílu Petr Mihola předal pohár Michalu Moravcovi za nejlepší výsledky v dálkovém plavání a 4.místo v zimním plavání. Druhý pohár oddílu převzal nejúspěšnější nováček oddílu Martin Homolka.

Ceremoniálu se účastnilo na 500 diváků, kteří přihlíželi z bystrcké lávky a přilehlých břehů.  Pevně věříme, že se mezi nimi objeví noví zdatní otužilci,  kteří rozšíří naše řady.

Všem lidem přejeme do Nového roku hlavně hodně zdraví, štěstí, radosti a pohody.

Média

  • Záznam České televize odvysílaný v rámci  Branky-Body-Vteřiny
  • Záznam České televize odvysílaný v rámci Sportu v regionech. Sledujte zde, začátek reportáže je v čase 9:05.

    Záznam pořadu si můžete prohlédnout i na našich stránkách(zdroj: Česká televize, 2014):

Fotogalerie

©Iva Snopková


P.S. Vzkaz pro účinkující: většinu fota pořídila Iva Snopková, které za to patří dík. Na Flickr jsem dal pouze menší rozlišení, kdo by požadoval plných 15Mpix, pošlete mi mail. R. Kurečka (na gmailu).

©Foto: Dalimil Marek

©Foto: Jan Zmek