Branické ledy 31.1.2015

Tak jsme ráno v 8:30 s Helčou vyrazili z Blanska na již 14. závod v zimním plavání za jasného slunečného mrazivého počasí směr Praha. V Blansku bylo ráno – 5°C a cestou postupně klesal teplota až na – 8°C. Než jsme dojeli na 90. km dálnice D1, teplota se změnila na -3°C a obloha se zatáhla. Jak jsme se přibližovali k Praze, teplota stoupala a obloha se zatáhla. Na 44. km jsme uskutečnili nezbytnou zástavku „U Rybiček“.

A to nám do cíle – místa startu již zbývalo pouhých 30 km. Při příjezdu v 11 hod. již bylo parkoviště s poloviny plné, což ukazovalo, že bude startovní listina nabitá. A taky byla  – přijelo více než 190 plavců.

A co počasí v Praze? Před polednem přišla chumelenice, vzduch 0°C a všichni již čekali na teplotu vody. Bude mít méně jak 4°C ? Bude silný proud? A kde je ten náš certifikovaný měřič vody – Michal? Bylo 12:30 a Michal nikde?! Nervozita stoupala mezi všemi i v našem teamu, který se ustálil na 20 plavcích. Á – teplota je stanovena: 4°C a mírný proud – vyplavou se třídy, sděluje ředitel Tomáš Prokop.

A mění se délky tratí v našem teamu (i v jiných teamech). Helča jde na 1000m – super.

Já ruším svůj start (ze zdravotních důvodů), a věnuji se focení. Na start 1000m se staví 13 plavců našeho teamu na čele s favoritem celého závodu Rosťou Vítkem,  5 plavců jde na 750 m a 2 plavci na 500m.

Po nástupu v 12:30, který zahájil Tomáš Prokop, se plavci přesunují na starty svých tratí. Zastavuji se na metě 250 m a fotím, to stejné na 500m, 750 m a již je zde start na 1 000m. Plavců je tolik, že je start rozdělen do dvou rozplaveb dle výkonnosti. Probíhá krátká diskuze za „jaký čas uplavu 1000m?“ (Rosťa) a já poznamenávám „ Rosťo, Ty to dáš pod 10min, 9,30“, řeknu nakonec, proběhnou lehké úsměvy. A výsledek?: Rosťa byl ještě rychlejší. Kdo umí, ten umí.

A mě zajímá nejvíc rozplavba druhá, ve které startuje Helča a její konkurentky. A klasicky Helča startuje se zpožděním, aby své soupeřky postupně doháněla a na konci skončila ve své kategorii na prvním místě. Super.

A počasí? To se umoudřilo, trošku se rozjasnilo, teplota vody 4°C a vzduch 0°C. Řada plavců si vyplavala nebo obhájila třídy, Helča získala „M“ a bodově se dotáhla na soupeřku tak, že mám obrovskou šanci vyhrát letošní ročník v zimním plavání.

Závěrem: Organizačně velmi dobře připravený závod a nyní se již těšíme na M ČR na domácí půdě v Brně.

Text i foto: (C) Dalimil Marek