Magda Okurková vítězkou ankety o nejlepšího českého zimního plavce

Začátek roku je vždy ve znamení nejenom přípravy na další závodní sezónu, ale i hodnocením předchozího sportovního roku a vyhlášením jeho nejlepších sportovců. Ti nejlepší z celého Českého svazu plaveckých sportů byli letos slavnostně představeni ve středu 4. února odpoledne v řecké taverně KRÉTA v Praze – Podolí, v těsné blízkosti řeky Vltavy.

V rámci ankety jsou od roku 1993 vyhlašováni bazénoví plavci, později přibylo také synchronizované plavání, dálkové plavání a plavání sekce masters. Od roku 2013 jsou oceňováni také zimní plavci. V premiérovém ročníku uspěla Eliška Novotná z Fides Brno, tu pak v předchozím roce vystřídala vítězka Českého poháru v zimním plavání a přemožitelka kanálu La Manche Aneta Lokajová  z Univerzity Brno.

Třetí ročník ankety měl poměrně jednoznačného favorita. Magda Okurková vyhrála na MS ve Finsku nejen svoji věkovou kategorii, ale uspěla i v absolutním hodnocení celého mistrovství. K tomu přidala oba republikové tituly (volný způsob a prsařský způsob) a v samém závěru roku také stále populárnější Ledovou míli. V Dunajské Stredě navíc zaplavala rekordní výkon v ženské kategorii, který je v danou chvíli platným světovým rekordem na této trati.

Devět členů sekce a oba reprezentační trenéři tak měli na závěr roku poměrně jasnou volbu. Při čekání na hodnocení Jana Bažila a dr. Fichtla těsně před koncem uzávěrky byli tito dokonce upozorněni, že v kategorii zimních plavců již není zapotřebí hlasovat. Dalšímu členovi sekce Radkovi Táborskému se Magda sice nevešla do první trojice (Lokajová, Valníček, Kuřina), dalších osm tipérů se již na první příčce shodlo.

Pořadí ankety o nejlepšího zimního plavce za rok 2014:

  1. Magda Okurková (Fides Brno) 24 b.
  2. Aneta Lokajová (Univerzita Brno) 8b.
  3. Jakub Valníček (I.PKO Praha) 4b.
  4. Vlaďka Fialová, Jana Matuštíková (obě Fides Brno) a Renata Nováková (SCPAP)   3b.
  5. Petr Mihola (Fides Brno) 2b.
  6. Jiří Kuřina (Sokol Hradec Králové) 1b.

 

©Text: Martin Dubina

©Foto: Michal Moravec