Odešel Jarek

Jarek se narodil v roce 1927 ve Znojmě, v Dyji uplaval svoje první metry. Znojmo na začátku války s rodiči upustil před Němci. „Celý život jsem tavil sklo“, vysvětloval mě často na cestách na soutěže. V roce 1997 mu bylo 70 roků. Přišel za mnou: „Budu teď asi rok chybět, staví se továrna ve Vietnamu, vyžádali si mě tam!“ Vrátil se skoro za dva roky. „Byl jsem tam skoro zbytečný, vedl to celé Holanďan, můj žák!“, poznamenal se skromností sobě vlastní.

Ještě po jeho osmdesátce pracoval v České akademii věd. České sklářství obohatil ze víc jak šedesát let práce o mnoho patentů a vynálezů.

V soutěžnímu plavání se dostal poměrně pozdě, do prosincové Vltavy jej propašoval Ladík Nicek až v roce 1987.

Významný byl 3.březen roku 2001. V Lázních Bělohrad plaval Fides svoje první mistrovství republiky. Po závodě byl Jarek náležitě pyšný na svůj oddíl Jiskra Kamenický Šenov, na manželku a dceru, které vybojovaly dvě zlaté medaile! „Je nás jenom pět a máme dvě zlata!, Pojďte plavat za nás!“ Pohodlně jsem mohl odpovědět: „My jsme tři a medaili má každý!“ Přátelský rozhovor skončil. Na severu Čech a později i na jihu Moravy se dlouho diskutovalo. Na Punkvě 2001 už ale v jednotném oblečení oddílu Fides nastoupily nejen obě zlaté medailistky, ale i výborní plavci Milan Materna, Jirka Valeš a Pavel Kouřil. Jarek tam byl v našem outfitu barvy velbloudí srsti (!) taky. Za 15 roků jsme zažili se „Severní aliancí“ hodně legrace. Stali se velkou posilou začínající fidesácké éry. Uspořádali jedenáct závodů ČP na Fojtce.

Mám na Jarka desítky vzpomínek. Většina oddílu si bude pamatovat vyhlášení při desátém titulu. Na potemnělém a vypuštěném zimním stadiónu jsme pro pohár poslali – samozřejmě Jarka Brustmanna.

Jarek už s námi plavat nebude. Určitě si ale s Kubáškem nenechají ujít žádný náš závod.

Jarku, děkujeme Ti za všechno(!)

Smutný Petr

10230772535_548ca0d7e9_k-2