Soutěž v zimním plavání v Blansku, sobota 12.11.2016, přehrada Palava

Příprava soutěže

Otužování v Blansku a na blanensku má trochu pozapomenutou historii. V neděli 30.11.1975 proběhl první blanenský otužilecký trénink s náborem nováčků. Pořadatelem byli plavci Lokomotivy Brno v čele se zakladatelem brněnského otužování Antonínem Nollem. Za přihlížení 300 diváků provedli otužilci rozcvičku a následně si zaplavali ve vodě, kde byla vyřezána v ledu plocha pro jejich vystoupení.

Pomineme-li pravěk organizovaného otužování v Blansku v r.1974 a letech následujících, pak myšlenka soutěže v zimním plavání v Blansku vznikla 13.9.2016, tedy necelé 2 měsíce před samotnou soutěží. Jirka Valeš avizoval špatnou kvalitu vody na „své“ Fojtce a bylo jasné, že je potřeba najít Brnu bližší alternativu, kde budeme moci čelit útoku I.PKO za ukončením nadvlády brněnského FIDESu v soutěži oddílů. Do večera jsme měli jasno, že blanenská přehrada je pro náš účel vhodná a volná, restaurace Myslivna rezervovaná a neexistuje vážný technický problém, proč by soutěž nemohla proběhnout. Kolotoč kolem organizace se roztočil, naštěstí posádka kolotoče nebyla složená z pouhých pasažérů, ale z aktivních kamarádů, kteří ve svém volném čase vždy rádi pomohli. Další výhodou bylo, že jsme v Blansku netušili, co všechno je potřeba zajistit, možná by nás to i odradilo.

Času na přípravu bylo málo a nebylo možné na nic čekat. S provozovatelem přehrady, Službami Blansko, s majitelem zařízení, Městem Blansko i s Povodím Moravy jsme měli vše závazně domluveno. Akce časově kolidovala s největší blanenskou slavností v roce, tedy s Vítáním sv. Martina. Přesto zástupci Města nadšeně souhlasili a naši soutěž podpořili a zařadili i do doprovodného programu. Info o soutěži vyšlo i místním tiskem.

První písek do soukolí se začal sypat z pískovny I.PKO dne 6.10.2016. V předvečer soutěže ve Slavkově nám avizoval nesouhlas se soutěží v Blansku předseda I.PKO, a to „i za další oddíly“. Navíc prý se stejné přípravy na náhradní soutěži zahájily i u Jablonce, kde ji chce pořádat skupina místních plavců. Vypjaté okamžiky večer po Slavkovské soutěži komentovat nemohu, nebyl jsem jim přítomen. Výsledek, tedy soutěž v Blansku, je dílem Petra Miholy a Michala Moravce, kterým patří velký dík. Fiasku a znevěrohodnění zimních plavců v Blansku se podařilo zabránit. Písek byl vymeten, kolotoč se mohl točit dál.

Poslední 2 týdny před soutěží jsme přesunuli blanenské tréninky z oblíbeného lomu u nádraží na Palavu, kde jsme napřed ladili formu ve vodě a současně plašili rybáře, následně jsme domlouvali organizační záležitosti v restauraci Myslivna.

V pátek 11.11., den před soutěží, jsme se v Blansku nevěnovali tradiční martinské huse, ale od 13:00 přípravě areálu, rozměřování tratě a dalším pracem. Na pramici jsme brázdili hladinu ve složení kormidelník Luboš Pelikán, veslař a pamětník Andrej Dzuba. Ze břehu je komandýroval Pavel Mikulášek, Dalík a Helenka Markovi. Do tmy bylo hotovo, mohli jsme tak všichni v klidu odjet domů trávit bezesnou předzávodní noc.

Soutěžní den

Ráno v 9:00 jsme se potkali na přehradě Palava. Účast blanenských FIDESáků od rána byla povinná. Na značkách byli už od začátku blanenští Dalík a Helenka Markovi, Luboš Pelikán z Černé Hory, Andrej Dzuba ze Šošůvky. Pomoci přišli i nováčci z Blanska, plavecké rakety Petra Hromádková a Roman Rozsíval. Velmi důležitá byla pomoc rodinných příslušníků organizátorů Věrky Dzubové, Hany Mikuláškové a Markéty Mikuláškové. Z Brna dorazili Blanka a Petr Kuncovi a Eliška Podmelová. Skupinu organizátorů doplnil ještě Radek Kurečka (s juniorem Filipem) a Michal Moravec za rozhodčí. V tomto složení se roztočil cirkus příprav do vysokých otáček.

Všechny překvapila teplota vody 5°C. Teplota vzduchu byla 3°C, k tomu se přidal mírný vítr a celkově pošmourné počasí. Prostě typické počasí lákající k vodě. U samotné prezence bylo jasné, že v oficiálně zaslaných přihláškách bude velmi mnoho změn. Dorazilo celkem 176 plavců. Radek Kurečka u počítače zvládl všechno bravurně, se změnami a přehláškami se popral na výbornou, a tak mohly být včas vyvěšeny změněné časy rozplaveb a soupisky plavců. S drobným zpožděním byl zahájen v 11:40 nástup plavců u vody. Uvítat nás přišel současný starosta města Blanska a „emeritní plavec a vodní pólař“ Mgr. Ivo Polák. Nástupu před soutěží přihlíželo množství diváků. Plavce i diváky po celý den provázel od mikrofonu výborný Vítek Frank, kterého na chvíli, kdy se ponořil do studené vody, vystřídal Michal Moravec.

O bezpečnost plavců se starali záchranáři z Vodní záchranné služby Blansko, po celou soutěž na hladině přehrady. Akci ozvučili dobrovolní hasiči z Těchova a Vavřince. V neoprénu byl k případnému zásahu připraven potápěč – rekreační zimní plavec a otužilec, jedovnický Jarda Bláha.

Úvodní rozplavbu 250 m doplnila souběžná rozplavba na 100 m. O rozruch se postarali otužilci z nedalekého Ostrova u Macochy. V pruhovaných retroplavkách v počtu 9 plavců z celkem 22 na této trati oživili program dne. Za zmínku stojí, že městys Ostrov u Macochy je asi nejotužilečtější obec v ČR, otužování se věnuje 18 plavců z 1104 obyvatel městyse. Za brněnský FIDES už nastupuje do soutěží jeden z ostrovských, Milan Dubský. Snad není poslední, kdo ochutná kouzlo soutěžení v ledové vodě.

Po 1., 2. a 3. rozplavbě na 250 m následovala královská rozplavba nejrychlejších plavců na trati 1000 m. Jak bývá zvykem, holky nám to opět nandaly. Výsledky se vyhlašovaly společně pro muže a ženy. Holky obsadily celou bednu a chlapi mohli jen pogratulovat ke skvělým výsledkům.

Program soutěže pokračoval druhou rozplavbou na 1000 m a dále postupně dvěma rozplavbami na 750 m a závěrečnou na 500 m.

Nakonec s malým zpožděním oproti předpokládanému programu bylo vše v 14:30 hodin odplaváno a tak mohly být krátce po 15:00 hodině vyhlášeny výsledky. Celou atmosféru zachytil tradiční fotograf – plavec Dalík Marek.

Nikdo nepostával s rukama v kapsách. Kdo mohl, nabídl organizátorům pomoc. Úklid kolem vody, pomoc zvukařům s úklidem aparatury (hasičům z Těchova a Vavřince), úklid bójek, člunu, atd. Všem patří velký dík.

Co říci na závěr? Pořádat soutěž podobného rozsahu není jednoduché. Bez spolehlivých a ochotných kamarádů – pomocníků je to dokonce nemožné. Do loňského roku byla průměrná účast na soutěžích kolem 120-130 plavců, letos průměrných 170-180 plavců. Tento počet bude oříškem pro organizátory dalších soutěží.

V Blansku to byla naše první zkušenost s pořádáním obdobné soutěže. Ne vše se povedlo na výbornou. Snažili jsme se. Doufáme ale, že se zimní plavci vraceli odpoledne domů s pocitem, že to stálo za návštěvu a rádi se k nám do Blanska vrátí i příští rok. Dokázali jsme, že to zvládneme! Audere est facere!

O to hlouběji musíme smeknout před ostatními nadšenci, kteří nemají tak silné zázemí pro organizaci obdobné akce. Konkrétně mám na mysli třeba Jirku Valeše, kterému jsme Fojtku po dohodě „vyfoukli“ a mnohé další.

Plaveckou soutěž podpořili a věcné dary pro vítěze zajistili:

  • Město Blansko
  • Služby Blansko, s.r.o.
  • Vodárenská akciová společnost, a.s.
  • Nadšenci zimního plavání

Poznámka na závěr

Ještě si dovolím jeden postřeh na závěr. Vybrali jsme si krásný, ale velmi fyzicky a psychicky náročný sport. Od letoška se závody změnily, což je dáno zejm. množstvím plavců na každé soutěži. Vše provází vyhecovaná atmosféra, kdy se 2 největší kluby snaží obhájit / získat prvenství v soutěžní sezóně 2016/2017. O soutěžení náš sport je, a to je skvělé. Nemělo by však docházet k tomu, že „někteří“ plavci téměř soustavně nastupují na tratě, kde jdou někdy až za hranici svých možností. Skoro každý z nás se někdy přecenil a po soutěži to dlouho rozcházel. Máme mezi sebou ale i pár recidivistů, u kterých k tomuto jevu dochází velmi často. Zbytečně zaměstnáváme záchranáře a ohrožujeme sami sebe. Před diváky jsme pak pro smích. S tímto bychom měli něco dělat. A pokud nepomůže domluva, měli bychom včas změnit soutěžní pravidla.

Omlouvám se všem, kterých jsem se touto poznámkou dotknul. Jsem však přesvědčen, že je na místě.

 

V Blansku, 13.11.2016

Za organizační tým FIDESu z Blanska a okolí, den po závodě sesmolil hlavní kolotočář soutěže

Pavel Mikulášek

A ještě krátké ohlédnutí za Palavou.
http://blanensky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-otuzilci-rozcerili-ledovou-palavu-nejlepsi-z-nich-uplavali-kilometr-20161113.html

©Video: Televize Blansko

©Foto: Dalimil Marek