Svatomartinská soutěž v zimním plavání, sobota 11.11.2017, přehrada Palava, Blansko

Příprava soutěže

Letošní soutěž byla pro nás blanenské pořadatele v přípravě o mnoho jednodušší než předchozí 1. ročník v r. 2016. Času na přípravu bylo víc, už jsme měli zkušenosti z loňska, hodně už bylo „vymyšleno“ z předchozího ročníku. Rovněž konkurenční oddíl zjistil, že dokáže porazit brněnský FIDES na sportovním poli a není nutné kvůli tomu rušit dodatečně blanenskou soutěž. Díky 5. koloně na Městském úřadu v Blansku se nám podařilo včas zachytit kolizi naší soutěže a cvičení hasičů, které mělo probíhat na stejném místě, navíc spojené s upuštěním vody.

Poslední týden před soutěží jsme přesunuli pravidelné tréninky z blanenského lomu na Palavu, následně jsme v teple hospody Myslivna ladili detaily na sobotu.

Páteční odpoledne patřilo rozměření tratě, přípravě zázemí, úklidu. Náladu při vyměřování tratě nám zvednul svým plaveckým vystoupením i v civilním oblečení skokem z pramice náš nejstarší otužilec, pamětník, kormidelník, letošní pětasedmdesátník Andrej Dzuba. Správnou délku tratě odměřili kamarádi Luboš Pelikán, Honza Šmerda, Dalík Marek a zmáchaný Andrej Dzuba. Zázemí ve Stodole připravila plavcům Helča Marková, stejně jako ceny vítězům.
V pozdním odpoledni bylo vše připraveno a mohli jsme se rozjet každý domů.

Soutěžní den

.
V 8:30 se náš pořadatelský tým z Blanska a okolí potkal u vody a pustili jsme se do posledních příprav. Dorazili všichni, kteří slíbili pořadatelům pomoc v den závodu. Na značkách byli už od začátku blanenští Dalík a Helenka Markovi, Luboš Pelikán z Černé Hory, Andrej Dzuba ze Šošůvky, Martin Hanáček z Benešova, blanenští Petra Hromádková a Roman Rozsíval, ostrovský Milan Dubský. Velmi důležitá byla pomoc rodinných příslušníků organizátorů Věrky Dzubové, Hany Mikuláškové, Markéty Mikuláškové, Janči a Evky Mikuláškových. U počítače zpracovával startovní listinu s rozpisem rozplaveb Radek Kurečka se synem Filipem. Bravurně se vypořádal s požadavky některých plavců, oddílů, s posledními přehláškami a změnami, a tak mohl na konec prezence předat rozpisy plavců do rozplaveb. U prezence měli vše „pod palcem“ Helča Marková a Radka Eremiášová. Tým rozhodčích vedený Michalem Moravcem se členkou Lenkou Nowakovou skoro na poslední chvíli zachránila posádka Kouřilovců. Iva a Xenie pomohly rozhodčím, Pavel a Zuzka připravili navíc zvláštní ceny pro soutěžící. Pavel pomohl organizátorům s odmoderováním celého soutěžního dne a jen tak bokem si ještě smlsnul na 750m trati. Atmosféru soutěžního dne odfotografoval tradičně Dalík Marek.

Počasí nám opravdu přálo, posuďte sami – vzduch 5°C, voda 7,2°C, mírný vánek, slunečno. Prostě počasí lákající k vodě. Možná i to přesvědčilo některé diváky okusit vodu v blanenské přehradě.
Po celý závod byli na hladině připraveni vodní záchranáři z Blanska, plavcům z vody pomáhali dobrovolníci – kamarádi potápěči z Blanska. V posádce ZZS nechyběl pan Hašek, který má s naším sportem bohužel už více zkušeností, tu poslední loni z Punkvy. Zdravotní dohled nad plavci zajistila bývalá blanenská plavkyně, Prim. MUDr. Jana Novotná, která s námi během soutěže měla dost práce.

V 11:30 proběhl slavnostní nástup 171 plavců za přítomnosti blanenského starosty, bývalého blanenského plavce – vodního pólaře, Mgr. Ivo Poláka. Přítomen byl i blanenský místostarosta Ing. Jiří Crha, který vyznává spíše suchozemské sporty – fotbal, běh.

Po zvolání zimní vodě 3x „zdar!“ vstoupili do vody plavci na 100m trati. Někteří se prezentovali pořadatelům, někteří z řad diváků tam prostě vlezli.

Po doplavání byla odstartována rozplavba na 250 m. Souhrou okolností došlo souběžně ke 2 mimořádným událostem, a to pomoc podchlazenému začínajícímu plavci z DZP Haná a záchrana jedné ze soutěžících z KLM Třebíč. Soutěž byla přerušena na nezbytnou dobu asi ½ hodiny, než byli opět všichni připraveni na pokračování.

Následoval pomalejší kilák, hned potom zlatý hřeb soutěže – rychlý kilometr. Odplavat 4x 250m dokázala nejrychleji Victoria Mori v čase 12 minut 50 sekund. Sled rozplaveb pokračoval 2 rozplavbami na 750m a poslední rozplavbou na 500m. V 14:30 hodin bylo doplaváno.

V 15:00 hodin bylo zahájeno vyhlášení výsledků soutěže, které se díky množství cen protáhlo. První ocenění – dárkovou kazetu mladých vín – převzal „služebně nejstarší otužilec“ a letošní pětasedmdesátník, brněnský dálkový a zimní plavec Béďa Hanuš. Další mimořádnou cenou byla u Kouřilů dozlatova vypečená svatomartinská husa. Ta byla určena v den 11.11. pro 11. plavce na kilometrové trati v absolutním pořadí, což se podařilo plavci I. PKO Zdeňku Slámovi. Svoji výhru předal hned na místě dvěma záchráncům tonoucí plavkyně – Kubovi Valníčkovi a Martinu Ullwerovi z I. PKO.

Vyhlašováni byli vítězové na prvních 3 místech zvlášť v kategoriích muži a ženy, a to pro každou trať 250, 500, 750 a 1000m. Opět zvítězily holky, z prvních 5ti plavců na kilometrové trati byl jediný chlap, na druhém místě brněnský Michal Slanina. Každý z vítězů obdržel medaili, dárkovou tašku Města Blanska a láhev letošního svatomartinského vína. Vyhlášen byl absolutní vítěz soutěže, Argentinka Victoria Mori s časem 12:50, oceněním jí byla porce svatomartinské husy z kuchyně restaurace Myslivna. Na závěr proběhlo losování tomboly, do které věnoval ceny jeden ze sponzorů, Pivovar Svijany.

Tombolou skončil v 16:30 hodin celý soutěžní den. Konečně měli organizátoři čas i na oběd a na první kávu. Posledním počinem byla rezervace restaurace na příští soutěž v roce 2018.
Plaveckou soutěž podpořili a věcné dary pro vítěze zajistili:
– Město Blansko
– Vodárenská akciová společnost, a.s.
– Zuzka a Pavel Kouřilovi
– další zimní plavci z Blanenska

Poznámka na závěr k mimořádné situaci

Od loňského 1. ročníku náš sport v Blansku přitáhnul množství hobíků, donedávna neznámých plavců – otužilců, se kterými se často potkáváme v blanenském lomu i na přehradě Palava. Náš sport přitahuje pozornost, rádi mezi sebou vítáme nové otužilce. Mnoho je jich individualistů, snažíme se je aspoň poučit, jak začít, jaká jsou rizika. Nejsme hazardéři, plaveme pro zdraví, pro radost, důvody máme všichni podobné. Rozhodně ale nám a našemu sportu nedělá dobrou reklamu nezodpovědnost plavce, který v opilosti vyrazí na soutěžní trať, a to i kdyby doplaval v pořádku. Spoléháme se, že má každý plavec svoji soudnost, zná své síly a plave na své riziko. Soutěžní řád klade zodpovědnost na vedoucího družstva/trenéra, který „odpovídá za technickou a fyzickou způsobilost svých závodníků“ (SŘ ZP 2017, kap. 14.2).

Opilý člověk nemá ani v teplé vodě co dělat, mezi otužilci ve vodě už vůbec nic. Opilý plavec násobí rizika našeho sportu. Za pořadatele – opilý plavec už příště v Blansku (a snad nejen zde) na soutěž nenastoupí.

Zimní vodě zdar!

V Blansku, 12.11.2017
Za organizační tým FIDESu z Blanska a okolí, s odstupem 1 dne od soutěže vypotil
Pavel Mikulášek

Záznam České televize ze závodu:

Záznam TV Blansko

©Foto: Dalimil Marek