3. ročník soutěže v zimním plavání v Blansku na přehradě Palava, sobota 3.11.2018

Příprava soutěže

Pro 3.ročník v r.2018 jsme se v Blansku pustili do příprav už se zkušenostmi z předchozích 2 ročníků, a to ať už těch pozitivních, nebo těch negativních. Vodní plochu jsme měli s Městem projednánu už v dubnu. Termín soutěže jsme přizpůsobili žádosti provozní z restaurace Myslivna, kde jsme v předchozích letech komplikovali Martinské husí hody ve stejném termínu. Také rybáři v původním termínu už chtěli mít přehradu odpuštěnou. Pro vodní záchrannou službu byl rovněž vhodnější dřívější termín, protože v původním termínu jsou jejich každoroční velké závody v Sokolově. S kolegy z Přerova jsme si tedy prohodili termíny.

S blížícím se termínem soutěže se kumulovaly problémy:

  • v říjnu zjistil hrázný netěsnost na spodní výpusti hráze s nadměrným únikem vody. Na náš nátlak zajistili z Města provizorní zatěsnění, finální oprava proběhne přes zimu.
  • v předchozích ročnících byl problémem starý plechový člun. Na Městě jsme měli dohodnutý nový, po asi 3 měsících jednání a zajištění nabídek na nový kus jsme se dozvěděli, že nebude nic. Město člun má, mají ho profesionální hasiči v Blansku, kteří nám ho půjčí. V rámci cvičení nám ho nakonec po dohodě přivezli až k vodě a pak ho i odvezli.
  • asi největším problémem bylo, že ještě ve středu před soutěží jsme neměli zajištěnou sanitku. ZZS se k naší akci po problémech na Punkvě a na Palavě staví stejně v rámci celého JM kraje, shrnuto vlastními slovy: „je nutná sanitka RZS včetně lékaře a celé posádky. Lékaře nemáme, sanitku Vám tedy neposkytneme“. Argumentační bitvu vedl Michal, zabojovala naše „závodní lékařka“ Prim. MUDr. Jana Novotná, odmítnutí bylo přesto striktní. Na poslední chvíli sehnal Michal sanitku z Prostějova, která asistuje u soutěží Hanákům.

 

Pátek patřil rozměření tratě, přípravě zázemí, úklidu. Pomocnou ploutev podali Dalík a Helča Markovi, Luboš Pelikán, Milan Dubský, Věrka a Andrej Dzubovi, Honza Šmerda a Petra Hromádková.

V pozdním odpoledni bylo vše připraveno a mohli jsme se rozjet každý domů.

 

Soutěžní den

V 8:30 se náš pořadatelský tým z Blanska a okolí potkal u vody a pustili jsme se do posledních příprav. Dorazili všichni, kteří slíbili pořadatelům pomoc v den závodu. Na značkách byli už od začátku blanenští Dalík a Helča Markovi, Luboš Pelikán z Černé Hory, Andrej Dzuba ze Šošůvky, Martin Hanáček z Benešova, blanenští Petra Hromádková a Pavel Ševčík, ostrovský Milan Dubský. Velmi důležitá byla pomoc rodinných příslušníků organizátorů Věrky Dzubové, Hany Mikuláškové a Markéty Mikuláškové. U počítače zpracovával startovní listinu s rozpisem rozplaveb Radek Kurečka se syny Filipem a Petrem.

Tým rozhodčích vedený Michalem Moravcem doplnily Eliška Podmelová a blanenské trenérky a plavkyně Dagmar Kuncová a Marie Kuncová. Atmosféru soutěžního dne odfotografoval tradičně Dalík Marek. Slovem nás během soutěže provázel Petr Kocián, jeho peprné vtipy si opakovali večer i štamgasti v hospodě. V Blansku určitě nejsme za suchary. Z Hradce jsme si domluvili zapůjčení velkých bójek, hned ráno nám je připravil Martin Dušek. Pro plavce byly mnohem lepší než naše původní a velice se osvědčily.

Jeden organizační postřeh: naprostá většina plavců z FIDESu poté, co dorazili,  hned se ptali, jak a s čím mohou pomoci. Moc Vám všem děkujeme.

Posunutý termín soutěže a celkově teplejší průběh podzimu znamenali i teplejší vodu (10,3°C) oproti předchozím ročníkům. Skoro bezvětří, vzduch 10,5°C, to všech bylo k plavcům milosrdné.

Na  nástupu před zahájením soutěže nás v Blansku v 11:30 přivítal nový starosta Ing. Jiří Crha. V 11:45 vyrazili plavci na 250m a souběžně i hobíci na 100m rekreačku. Každému hobíkovi se pověsila na krk … perníková medaile, pekařsko-výtvarný počin Petry Hromádkové z Blanska. Následoval „ženský kilák“, kde se v napínavém souboji přátelsky popraly o zlato Nikola Kopecká a Renata Nováková. Renča si v Blansku oblíbila stříbro, má už druhé, bronz jediný. Třeba to vyjde příště.

Teplejší voda svědčila bazénářům („kachličkářům“). Jakub Kočař s časem 12:39 na kiláku drží od letoška na Palavě rekord. Poprvé nevyhrála Victoria Mori (letos do Blanska nedorazila), poprvé byl plavec rychlejší, než plavkyně. No dobře, vím, že se to nedá porovnávat – přesnost naměřené tratě, teplota vody, jiné povětrnostní podmínky…

Relativně teplá voda podpořila optimizmus plavců, byla zatím největší účast na delších tratích. Letošní ročník byl i nejpočetnější, celkem 180 plavců. V 15:00 hodin došlo na vyhlášení vítězů. Díky sponzorům jsme oceňovali i plavce, kteří doplavali na každé trati na 4. a 5. místě, zvlášť muže a ženy. Na 1. až 3. místě obdržel každý plavec i lahev mladého vína odrůdy Pálava. Legenda praví, že tato odrůda byla vyšlechtěna na březích naší přehrady. Žena na 3. místě (naše Magda) a muž na 11. místě (už ne náš Dezi Pék) – bylo přeci 3.11. – obdrželi speciálně pečený benešovský škvarkový chleba. Výborný nápad Martina Hanáčka.

Vyhlášením skončil v 15:30 hodin celý soutěžní den. Konečně měli organizátoři čas i na oběd. Posledním počinem byla rezervace restaurace na příští soutěž – sobota 2.11.2019. Všem, kteří se zabezpečením soutěže pomohli, moc děkujeme.

Plaveckou soutěž podpořili a věcné dary pro vítěze zajistili:

  • Město Blansko
  • FIDES Brno, z.s.
  • VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST a.s.
  • Jan Šmerda
  • Petra Hromádková
  • Pavel Ševčík
  • další zimní plavci z Blanenska

 

Dvojtečka na konec

  • dřívější termín soutěže se osvědčil. Snad se nám podaří uspořádat příští ročník na Palavě v sobotu 2.11.2019.
  • pro příští soutěže bude nutné dohodnout s velkým předstihem změnu neoficiálního postoje ZZS JMK, která vnímá náš sport jako rizikový a staví se odmítavě k asistenci u soutěží. ZZS JMK má jiný názor na potřebné zajištění soutěže zimního plavání, než stanovují naše pravidla.

Zimní vodě zdar!

V Blansku, 5.11.2018

Za organizační tým FIDESu z Blanska a okolí, nadatloval

Pavel Mikulášek

©Foto: Václav Hanzl

https://www.facebook.com/hanzl.vaclav/media_set?set=a.2248327131846459&type=3

©Foto: Dalimil Marek

©Foto: Kateřina Váňová