Z mého bledského deníčku…

Tentokrát neměl nápad Svaťa, ale Petr. Vydali jsme se na výzvědy do Slovinska na závody Světového poháru v zimním plavání ke krásnému jezeru Bled. Akce měla být totiž současně generálkou na MS 2020. Přihlásilo se něco přes sto závodníků, z nichž se většina zaměřila na kratší trati. My jsme měli přihlášené stovky a dvoustovky prsa nebo volný způsob a hlavně dlouhé trati. Na 1000 metrů si trouflo celkem 9 mužů a 9 žen,  450 metrů obsadilo 17 mužů a 13 žen a skoro polovina z nich bojuje o body v Českém poháru v ZP.

Počasí nám vůbec nepřálo. Celý pátek i sobotu pršelo, teploty se však pohybovaly nad  nulou  a voda měla krásných  5°C. Nic, na co bychom nebyli zvyklí, je ale rozdíl odplavat závod v dešti, převléknout se a jít do sucha a tepla, nebo stát na dešti celý den a chystat se na start.  Nebylo to příjemné. Až v neděli se po noční bouřce a průtrži vyčasilo, nad jezerem se vyklenula obrovská duha a sluníčko nás trochu ohřálo.

Rozmary počasí se odrazily i v organizaci závodů. Nejhorší byla sobota, kdy se několikrát překopal celý program. Při silném dopoledním dešti selhala technika. Něco se odložilo na odpoledne a po závodnickém referendu dokonce 1000 m až  na neděli. Přesto, pro většinu z nás nepochopitelně, odstartovali tři závodníci na kiláku a čas se jim počítal do nedělního závodu. V pátek se vyhlašovalo po skončení celého programu, v sobotu po každém závodě, což zdrželo následné starty. Medaile jsme obdrželi, ovšem diplomy se tiskly pouze na vyžádání. Zmatky byly i v registraci. I po několika upozorněních na špatně uvedený rok mého narození jsem zůstala v kategorii D s Danou Zbořilovou a až po Petrově intervenci mi byla předána správná medaile. Ale v celkových výsledcích jsem pořád vedená pod rokem narození 1976.

O medailích už psal Petr, já přidám jen něco okolo. Stavy před závodem a po něm znáte všichni. Pro mne bylo můrou rozhodnutí, které v propozicích chybělo. Pátečních  450 m se mělo nově plavat na volné vodě a stanovil se limit patnáct minut. S počítáním  18 bazénů jsem byla smířená, ale hledání malých oranžových obrátkových bójek ve spleti stejně barevných plaveckých vaků mi připadlo nemožné. O to větší úlevu jsem cítila v cíli. V limitu a jen o fous za Alenou Demlovou! Vendulka, Magda, Dana, Jana, Hela i Petr s Martinem doplavali v pohodě a výborně, Magda dokonce v druhém nejlepším dámském čase.

Nedělní kilometr už proběhl v klidu a za pěkného počasí, voda se oteplila na 5,1°C. Mužský závod se konal bez naší účasti, z osmi českých závodnic se Dana probojovala na 3. místo, Vendulka čtvrtá a Jana, která si start původně rozmýšlela, doplavala sedmá. 

Všichni Fidesáci i spřátelená Danuška Zbořilová získali medaile. Pro porovnání s vašimi vlastními výkony přidávám odkaz na výsledky všech závodů.

https://live.swimrankings.net/23627/#

Přes všechny organizační  nedostatky to ale byl krásný víkend.  Potkala jsem plavecké legendy, obdivovala jejich výkony a oceňovala jejich přátelské chování. Náš Svaťa a Vendulčin Milan se osvědčili nejen jako perfektní řidiči, ale taky jako neúnavní pomocníci, vždy připraveni zavézt nás na chvilku do hotelu, když už jsme byli hodně promoklí, nebo zabalit do deky a odvést do šatny po plavání. A fandili a fotili o sto šest.

Takže to bylo moc hezké a jsem ráda, že jsem byla u toho.

Vlaďka

P.S. Příští mistrovství světa v zimním plavání se na Bledu koná 3. – 9. února 2020.