50. ročník Novoročního křtu otužilců ve Svratce nebude

Novoroční otužilecké plavání v řece Svratce v Bystci, které každoročně v Brně přiláká ke břehům řeky pod Bystrckou lávkou velké množství diváků a fanoušků, se letos poprvé ve své historii neuskuteční. Tradiční Novoroční křest otužilců se konal, i když bylo venku minus čtrnáct stupňů nebo otužilci plavali v silném proudu za povodňového stupně po náhlém tání sněhu na Vysočině. Novoroční setkání si otužilci nenechali ujít ani za deště, sněžení nebo při silném ledovém větru.

Kvůli pandemii koronaviru vítání nového roku 1. ledna 2021 na Svratce v Bystrci organizovat nebudeme. Tak se letos rozhodli pořadatelé z klubu zimního a dálkového plavání FIDES Brno.

Jako organizátoři akce bychom nedokázali zajistit rozestupy mezi diváky, kterých přijde každoročně ke břehům Svratky několik stovek až tisíc. Do takového rizika nepůjdeme a věřím, že to naši příznivci pochopí. Akci rušíme nejen kvůli bezpečí návštěvníků, ale i ohrožení zdraví našich plavců. To je vzkaz Michala Moravce, který křtí nové otužilce nepřetržitě od roku 1987.

Brněnští zimní plavci a jejich hosté tak přichází o jubilejní padesátý ročník organizovaného zimního plavání na Nový rok ve Svratce. Tradice křtu otužilců vodou řeky Svratky je spojena s konáním prvního ročníku, krerý v roce 1972 zorganizoval nově založený otužilecký oddíl v Brně při Tělovýchovné jednotě Lokomotiva Komárov.

I přes covidová opatření věříme, že si naši členové klubu a další otužilci z Brna a okolí najdou v Novém roce 2021 vhodný čas a vhodné místo a nenechají si ujít šanci zaplavat si první den v roce.

Přejeme všem kamarádům, přátelům a známým hodně zdaru do Nového roku, hlavně zdraví, štěstí, radost a optimismus.

Zimní vodě zdar !    Michal Moravec, místopředseda klubu