Od Rovaniemi 2014 po Bled 2023… naše úspěchy na světových mistrovstvích

V březnu roku 2014 jsme jeli na Polární kruh do Rovaniemi na deváté mistrovství světa v zimním plavání organizace Ice Water Swimming Association (IWSA). Nebyli jsme pak v roce 2015 na prvním mistrovství International Ice Swimming Associantion (IISA) v Rusku. Ale o rok později už byli manželé Kouřilovi v Tjumenu.

Druhé MS IISA v Burghausenu v roce 2017 jsme již absolvovali v silnější sestavě, tehdy byl naším členem Rosťa Vítek. Velkým impulsem pak byl příchod Václavky. Na šampionáty IWSA v Tallinnu 2018, Bledu 2020 a 2023 už zamířily velké výpravy a mohli jsme mít i více startů. Pět plavců se pak v roce 2022 v Polsku postaralo v osmi startech o tři zlaté a pět stříbrných medailí.

Medailový uragán 39 cenných kovů z letošního lednového Bledu máme ještě všichni v paměti. A díky mravenčí práci Andrejky máme také hotovou inventuru: 10 roků, 7 šampionátů, 10 mistrů světa, 19 medailistů a celkem 85 získaných medailí. Měli jsme v oddílu výborné plavce, z nejrůznějších důvodů ale o tato mistrovství neprojevili zájem. Výsledky vygenerovaly jiné dotační peníze, ty zase umožnily větší účast a výrazně lepší podmínky pro závodníky. Všech sedmi mistrovství se neúčastnil nikdo.       

Podrobný přehled najdete zde: Medaile z Mistrovství světa v zimním plavání – FIDES Brno

Na rok 2024 vychází opět mistrovství IWSA. Skladbou tratí nám asi vyhovuje více, vadí nám „velké kategorie“ 20 – 29 let a 30 – 39 let. Pak už to jde naštěstí po pěti letech. 
Rád bych se vrátil do Polska, nejvíce by nám asi vyhovovalo Rakousko nebo Německo. Pobaltí je už trošku dál, Skandinávie taky.  

Naše současnost je ale české prsařské mistrovství v Praze. První obhajoba na domácím mistrovství dopadla nad očekávání dobře.

Petr