Zimní plavci ukončili v Nové Pace úspěšnou sezónu

Sezóna 2014/2015 byla již třetí po zavedené změně bodování „odshora“. Podruhé došlo k rozdělení kategorií mužů a žen v rámci absolutního pořadí Českého poháru.

Vydařily se již tradičně obě mistrovství i výkladní skříň našeho sportu v podobě vánočního Memoriálu Alfréda Nikodéma. Zde byla dokonce zaznamenána rekordní účast na soutěži Českého poháru – startovalo zde 290 plavců. Dalšími nejpočetnějšími soutěžemi se pak prezentoval agilní oddíl z Hradce Králové se 197 a Bráník se 194 plavci. Na opačném pólu účasti pak byly soutěže bez určení pořadí. Na druhou Choceň přijelo jen 48 plavců, 67 jich bylo na předvánoční akci na Dyji na česko-rakouské hranici.Do soutěží se zapojilo v uplynulé sezóně 588 plavců, z nichž do Českého poháru bodovalo 467. Nejpočetněji byla zastoupena kategorie mužů s 91 plavcem. Naopak vítězka kategorie dorostenek Hana Fousková startovala v jediné soutěži a ta jí přinesla nejen titul ve volném způsobu, ale i výhru v celé sezóně. V ostatních kategoriích to vítězové neměli ani zdaleka tak jednoduché.
V pohárové bilanci oddílů si kádr Fides vybudoval v průběhu soutěže spolehlivý náskok. Početně nejsilnějšímu oddílu I. PKO Praha stačila další průměrná sezóna na pohodlný zisk druhého místa. Na třetí příčce se od počátku zabydleli Hanáci. Těm výrazně prospěly „kádrové změny“ ve vedení oddílu a výrazně navýšili svůj nejlepší sezónní bodový zápis z uplynulých let.
Jihlaváci obhájili zaslouženě čtvrté místo, na páté se vyšvihl Sokol Hradec Králové a zaznamenal tím svoje historické maximum. Rekordní propad o šest příček naopak postihl loňské plzeňské medailisty, kteří jen sledovali, zda uhájí v oddílovém pořadí alespoň první desítku.

Čeští plavci byli pilní a velmi úspěšní i na mezinárodním poli. Účastnili se předvánoční promoakce před mistrovstvím světa v Tjumenu (medaile přivezli Svatopluk Matuštík i otec a syn Valníčkovi). Neméně zdařilá byla i mise sester Novákových, Jakuba Valníčka a Jirky Kuřiny na první mistrovství asociace IISA do Murmansku, která přinesla českému plavání tři medaile a navrch světový ženský rekord na kilometr ve vodě pod 5°C.
České zimní plavání výrazněji promluvilo i do celkového pořadí ledové míle. Na konci sezóny evidujeme deset uplavaných ledových mílí v podání osm plavců (Zdeněk Tlamicha a Jiří Neuman po 2, Jiří Kuřina, Jakubové Hašek a Valníček, Petr Mihola, Magda Okurková a Rostislav Vítek) a to nás řadí na páté místo v pořadí národů. Rostislav Vítek a Magda Okurková jsou navíc aktuálními držiteli nejlepšího světového výkonu v mužské a ženské kategorii.
V Českém poháru pak pravidelně nastupují oba slovenští ledoví mílaři, jediný rakouský ledový mílař a výborná zimní plavkyně Melissa O´Reilly z USA. Do Českého poháru pak aktivně zasáhl i Ram Barkai, vůbec první plavec, který uplaval ledovou míli a je zakladatelem mezinárodní federace International Ice Swimming Association (IISA). Do soutěží Českého poháru v uplynulé sezóně zasáhli zahraniční plavci ze Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Jihoafrické republiky, Itálie, Estonska, Velké Británie a USA. Takového zahraničního zastoupení ani zdaleka nedosahuje mladší a větší bratr zimních plavců, dálkové plavání. Řada z těchto plavců je registrována v rámci českých oddílů a je tedy více než pravděpodobné, že se našich akcí budou zúčastňovat i v blízké budoucnosti.
Na pohárové stupně mělo letos nárok jen deset oddílů. Na výhru v některé z kategorií se mohlo v Nové Pace těšit osm z nich. Právě titul byl jediným pohárovým umístěním pro plavce Komety Brno, Sokola Kosmonosy a Jihlavského plaveckého klubu.

 

pořadí oddíl 1. 2. 3. celkem
  1. Fides Brno 3 7 4 14
  2. SCPA Pardubice 2 1 2   5
  3. SK Náchod 2 0 0   2
  4. – 5. Haná 1 1 2   4
I.PKO 1 1 2   4
  6. – 8. Kometa Brno 1 0 0   1
Sokol Kosmonosy 1 0 0   1
Jihlavský plav. klub 1 0 0   1
  9. Sokol Hradec Králové 0 1 0   1
10. Syntezia Pardubice 0 0 1   1

 

Půlroční volno ukončí první říjnovou neděli tradiční sraz na Punkvě v Moravského krasu.

©Text: Martin Dubina

Foto: Dalimil Marek

Foto: David Kučera