V. ročník otužileckého plavání, 6.3.2016 – kamenolom Šošůvka

Šošůvka 2016 otužilci

V neděli 6.3.2016 proběhl v zatopeném šošůvském kamenolomu 5. ročník otužileckého exhibičního sranda-plavání. Nestor brněnských otužilců a dálkových plavců Bedřich Hanuš nazval kdysi tuto akci „… šošůvským díromácháním“. V letošním roce však pořadatelé nedodali do ledu vyřezanou díru, protože teplá zima neudržela zamrzlou hladinu. Aspoň je co vylepšovat do dalšího roku.
Podmínky pro plavání byly výborné, voda 2,9°C, vzduch 5°C, větrno, čerstvo.

V 13:30 bylo naplánováno zahájení smočení v pohádkově čisté vodě. Postupně dorazilo 38 aktivních otužilců, z Blanska, Brna, z Hané, z blízkého i vzdálenějšího okolí.

Velmi potěšila přátelská návštěva 9 otužilců ze sousedního Ostrova u Macochy. Ostrovští otužilci si zvolili za název spolku „Stalagnát“, určitě jako odkaz na krasové jevy své domoviny, možná i jako odkaz na ztuhlost figury plavce po vystoupení ze studené vody. Ve stejnokroji – pruhovaných retroplavkách a někteří s maskami – se po zahájení vrhli do vody.

Nejpočetněji byl zastoupen brněnský klub zimního a dálkového plavání Fides Brno, za který se účastní republikových závodů i místní pořadatelé. Klub je nepřetržitě od sezony 2002/2003 vítězem mezi kluby v Českém poháru zimního plavání a sdružuje mnoho výborných plavců, kteří vítězí v jednotlivých závodech i mezi jednotlivci.

Podpořit plavce a smočit „ledovó čapo“ přijela návštěva 5 Hanáckých zimních plavců, s nejstarším účastníkem díromáchání Bobem Páclem, ročník 1940.

Formu a náladu před zahájením plavci vylepšili trochou místních destilátů skrytí pohledům v bývalém provozním domku lomu. Zde se ti odvážnější převlékli do plavek a odešli „na plac“. Zkušenější plavci neodkládali svršky zbytečně brzy, protože poučeni z minulého ročníku očekávali dlouhý projev hlavního pořadatele Andreje Dzuby. Andrej postupně přivítal plavce (v počtu 38), přihlížející návštěvníky (podle fotky napočítáno 150). Poděkoval všem, kdo pomohli s organizací, sponzorům, plavcům i návštěvníkům. Po nezvykle krátkém Andrejově projevu převzal slovo zkušený plavec a výborný moderátor plaveckých akcí Michal Moravec. Kolem vody postávajícím a zmrzlým divákům přiblížil něco z našeho zimně – plaveckého sportu. Podle třasu těla některých diváků byl výklad určitě přesvědčivý.

Za Michalova výkladu postupně sestupovali plavci do vody. Připraven byl tradiční vodní bar, plavající na hladině. Do štamprlí si nalévali téměř všichni plavci, kteří byli v neděli zproštěni řízení auta. Jediný plavec si nenaléval do skleničky, patrně proto, že naléval přímo z lahve do hrdla.

Poté, co Michal vyhlásil panáka kořalky tomu divákovi, který se ponoří do vody spolu s otužilci, se vynořil z davu „jakési somrák“, kterého nikdo z místních nepoznával. Nechal se vodníkem přivázat na lano a hrdě prošplouchal 2 krátké okruhy. Jakmile mu voda spláchla zplihlé vousy, poznali i jeho příbuzní, že se jedná o pořadatele Andreje Dzubu (ročník 1942). Jako poslední z plavců si zaplaval Michal Moravec, čímž byla sportovní část dne ukončena.

Nadšení plavců vzbudila ohnivá vatra, u které se postupně zimáci a stalagnáti zbavili třasu. Co nezvládla vatra, zvládla další várka destilátů a čaje od hasičů.

Po špatné zkušenosti z loňské restaurace U žraloka proběhlo občerstvení letos v restauraci Broušek. Připraveno bylo i promítání fotek z „pravěku brněnského zimního plavání“, které poskytl ze svého archivu Béďa Hanuš. Díky špatnému, spíše však nulovému ozvučení bylo promítnuto jen pár fotek.

Po občerstvení si plavci povídali o všem možném až do 17 hodin, kdy jsme se postupně rozjeli domů.

Akce vzbudila zájem redaktorů Blanenského deníku:

Pár záběrů pořídili i reportéři TV NOVA, kteří postupně prohodili pár slov s některými z plavců při výstupu z vody – čas reportáže TV NOVA 16:20.

Jako vždy kvalitní fotky pořídil plavající fotograf Dalimil Marek, letos za pomoci dočasně neplavající fotografky berušky Helenky, k nahlédnutí na:

Smyslem akce bylo příjemně strávit nedělní odpoledne a přiblížit veřejnosti z okolí Šošůvky kouzlo tohoto netradičního sportu. Snad se mezi přihlížejícími najde někdo, koho nedělní sranda-akce vybídla k přidání se do řad místních otužilců.

Co na závěr? Už se těšíme na příště!

V Těchově a Šošůvce,
následujícího dne 7.3.2016 vypotil a sesmolil Pavel Mikulášek, t.č. vodník

Velice děkujeme:

  • za pomoc při organizaci obci Šosůvka, TJ Šošůvka,
  • sponzorům – pojišťovně VZP, obci Šošůvka
  • tolerantním manželkám plavců