Ája se jede do Portugalska kvalifikovat na tokijskou olympiádu

Plavání bylo součástí programu již na prvních olympijských hrách v roce 1896. V chladném dubnovém moři se v okolí Atén tehdy plavaly trati 100, 500 a 1200 metrů.  O čtyři roky později se v Paříži soutěžilo dokonce na trati 4000 metrů. Pak se v programu her ustálila nejdelší distance na 1500 metrech. Tak tomu bylo více než sto let, až do roku 2004.

Pro olympiádu v Pekingu se do programu her dostala trať 10 kilometrů. A hned při premiéře u toho na veslařském kanále v Pekingu byli dva zástupci českého dálkového plavání, Rostislav Vítek (17.) a Jana Pechanová (9.). Ta se na olympiádu podívala také v roce 2012 (Lake Serpentine, Londýn (8.)) a 2016 (moře u Rio de Janeiro).

Po složité kvalifikaci je místo ve startovním poli olympijského závodu jisté pouze pro 25 plavců a stejný počet děvčat. Kvalifikační kvóta se plní v kontinentálních šampionátech. Zbývá již jen deset míst u obou pohlaví. Přetěžký úkol pro Matěje Kozubka, Víťu Ingedulda, Lenku Štěrbovou a Alenu Benešovou. Poplave se o víkendu v portugalském Setúbalu. Děvčata v sobotu, kluci v neděli. Start je až v 16:00, u nás bude o hodinu více. 

Áju jsem zastihl po pondělním tréninku v lužánecké padesátce.  

„Nervy už máš na pochodu…“

„Jo, bylo to jednu dobu hrozný, pak jsem si povykládala s Pechy (Jana Pechanová, pozn. autora), něco mně poradila, nálada teď je dobrá.“

„Není jisté, kolik bude mít voda, poplavete jen v plavkách, nebo neoprenech.“

„Jsem připravená na obě varianty, sledujeme teplotu vody v Setúbalu, pořád to kolísá. Zítra už jedu do Prahy a ve středu odlétáme do Lisabonu. Kromě plavců je ve výpravě Radek Táborský a fyzioterapeutka Eliška Novotná.“ (plavala před několika lety za Fides český pohár v zimním plavání, opět pozn. autora).  

Áju jsem dál netrápil, jen jí popřál úspěch. Známou skutečností je, že ve čtvrtek za Ájou letí její fanklub – sestra Anna Marie s přítelem Markem, bratr Jonáš a maminka Václava. Naše Václavka má o nominačním závodě v rámci ČR zřejmě lepší přehled, než necestující reprezentační trenér. Ochotně také podala vyčerpávající informace.

„Vydáme ze sebe všechny fyzické síly. Ája musí tvořit závod, plavat na špici celého balíku a skončit před Štěrbovou a do 9. místa. Na olympiádu může stačit i horší výsledek. Na startu jsou dvě rychlé Maďarky, dvě Španělky, Britky i Rusky, jet ale může vždy jen jedna ze svého státu. Ve startovní listině je 47 závodnic, je to takové malé mistrovství světa. Bez těch již kvalifikovaných – Brazilky Cunhy, Holanďanky Sharon, Američanky, Australanky a několik dalších – tyto státy již plavkyně v závodě mít nebudou.“

Neobvyklý životní milník dcery a její nominační desetikilometrová plavba probudily v mamince Václavce také vlastní sportovní cíle: „Když to Áji vyjde, poplavu další sobotu na Seči na mistrovství republiky desítku“.

Počítám, že Áji bude v sobotu o pěti fandit minimálně polovina oddílu. Ta druhá se na stránky podívá až před začátkem zimní sezóny. Ale to už bude i po olympiádě.

Petr Mihola