Malá výprava FIDESu na Tiché Orlici v Chocni

Výprava jednoho člena a jednoho rozhodčího z Brna se vydala do Chocně na Tichou Orlici 22. ledna 2022 na nezávodní soutěž zimních plavců známou jako Zámecký okruh.

Město Choceň nás přivítalo slabou čerstvou sněhovou pokrývkou a krásným slunečným počasím. Teplota vody na soutěžích Českého poháru v zimním plavání v této sezóně byla zatím vždy nad 2°C. Až zde v Orlici se plavalo poprvé v rekordních 1,8°C.

Účastníky překvapila nezamrzlá a skoro klidná hladina řeky, kde by se s obrátkami na okruhu letos daly plavat klidně i tratě jako na stojaté vodě. Nakonec se jako obvykle plavalo z hlavního řečiště pod zámkem do náhonu. Nejkratší stometrová vzdálenost byla uznána jako trať na stojaté vodě, takže i naše nová členka Ivana (s námi ale trénuje už druhou sezónu) si na ní vyplavala třetí otužilecký stupeň a připravuje se tak na nadcházející MČR v zimním plavání v Brně. Delší tratě 250 a 500 metrů už byly po proudu, který měl v náhonu mírných 5 metrů za minutu. Celkově se registrovalo 61 plavců z celé ČR.

Vzhledem ke kovidovým opatřením jsme museli oželet tradiční oběd a posezení v hotelu Peliny. Místo toho si milovníci masa pochutnali na připraveném balíčku s řízkem a chlebem.

Cestu do Chocně i zpět jsme strávili povídáním o otužování a zimním plavání společně s dalšími otužilci, nováčkem Šimonem, který se nechal pokřtít na Nový rok vodou řeky Svratky, a Františkem Karbulou ze Svitav, který pamatuje třeba 80-tá léta, kdy se soutěžilo v zimě také v nedalekém rybníku Rosnička a převlékalo se ve stejnojmenné chatě u vody.

Řada našich členů ale dala přednost před Chocní přípravě na naše blížící se mistrovství 12. února v Brně, letos poprvé v nové lokalitě za Jundrovským mostem. Několik z nich dokonce na Mistrovství světa v zimním plavání letos pořádané v Polsku v dolnoslezském městě Glogów (Hlohov), které bude ještě o týden dříve.

Michal

Na fotce Ivany Vašourkové měří před soutěží vrchní rozhodčí Michal Moravec teplotu vody Tiché Orlice