Stoprocentní polská bilance

PROLOG

S mistrovstvími asociace IISA jsme neměli tolik zkušeností. Jihoafrického předsedu Rama Barkaie sice známe dobře z mnoha soutěží, ale mistrovství byla zatím pouze tři. A plavali jsme jen v Burghausenu v lednu 2017. Tehdy jsme se na české bilanci sedmi medailí podíleli pěti cennými kovy, včetně nejcennější a nejpřekvapivější zlaté medaile naší Elišky Podmelové.

Šampionát se měl původně uskutečnit v roce 2021 v Katowicích, ale mezinárodní covidová situace jej nasměrovala až do Glogówa o rok později. Opět se měl plavat kilometr, na ten jsme upřeli hlavní zájem. Při přihláškách jsme v předvánočním čase navíc zjistili, že většina krátkých tratí je již vyprodaná. Kromě kilometru jsme plánovali už jen čtyři doplňkové starty – Michalův na půlkilometr a Václavčin a Magdin závod na polohovou stovku. Magda si chtěla první den vyzkoušet trať 50 metrů znak. Na tu se dokonce velmi těšila.

Vlastní cesta začala ještě hluboko v roce 2021 při vyplňování anglických formulářů neanglicky hovořícími členy. Následovala sportovní prohlídka. V Brně se o pětici plavců excelentně postaral dr. Pavel Homolka.

V prvních únorových dnech se do covidové pasti bohužel chytili Michal a Pavel. Ve středu 3. února jsme zabrali prvních sedm míst U Svaté Anny a před 11. hodinou dopolední se naštěstí všichni dozvěděli o negativním výsledku. Výpravu pěti plavců doplnili dále ještě zkušení členové doprovodu Milan, Vlaďka a Svaťa. Již tradičním účastníkem naší výpravy byla předsedkyně Hané Danka Zbořilová.

CESTA, ČTVRTEK 3. ÚNORA 2022

Radek si pro Magdu a pro mě přijel načas, vyzvedáváme Danku v Prostějově a po necelých šesti hodinách si už procvičujeme polštinu s recepční v hotelu v Polkowicích. Do pěti minut přijíždí Václavka s Milanem, nádherná synchronizace. Po ubytování odjíždíme k prezenci do 22 kilometrů vzdáleného Glogówa. Tuto cestu v dalších dnech pojedeme ještě nejméně čtyřikrát. Absolvujeme tradiční zmatky, odevzdáváme většinu našich formulářů, prohlížíme si závodiště a večer ještě už v kompletní sestavě krátce relaxujeme v hotelovém bazénu. Je zajímavé, že strategicky dobře umístěný hotel si nakonec vybrali výhradně čeští plavci.

PRVNÍ DEN, PÁTEK 4. ÚNORA 2022

Soutěže se pomalu rozjíždějí, organizační pravidla se mění za pochodu. Zdravíme se s českými rozhodčími, Lenkou a Mirkem Nowakovými. Lenka je dokonce vrchním startérem ženských rozplaveb. Do soutěže zasahuje pouze Magda. Hlasatelem je nám velmi dobře známý Leszek Naziemec, připadáme si skoro jako na českém poháru. Padesátka znakem se Magdě vydařila, žebřík při obrátce netrefila a je druhá v kategorii a celkově v první desítce. Fandíme ostatním členům výpravy, absolvujeme dlouhatánské vyhlášení a odjíždíme na hotel i s oběma rozhodčími. Bazén se stává tradicí, porada s dalšími členy výpravy a spánek před hlavním dnem mistrovství.

DRUHÝ DEN, SOBOTA 5. ÚNORA 2022

Absolvujeme tradiční úspornou hotelovou snídani s opět zamračenou servírkou a vyrážíme na závodiště. Dnes máme pět startů. Stíháme už start první rozplavby. Mám v ní jednoho domácího soupeře. V pátek večer mě Leszek ujistil, že plavu rychleji. S Radkem sledujeme Poláka Tomasze a 300 metrů jsme na vážkách. Poté Tomasz propadá do letargie tempa 2:20 minuty na sto metrů. Končí za 22:55 a my můžeme jít vyprovodit na start Janu a Václavku. Jana je podle očekávání druhá za Němkou Elke Ortloff, Václavku čeká domácí soupeřka se zajímavým jménem – Tatiana Korona. Vendy si Tatianu hlídá a ve finiši s těsným náskokem hájí světový titul. To už nevidíme, plavu v následující rozplavbě a Radek hned po mně. Na dráze čtyři mám časomíru přímo před nosem. První tři minuty toho při kraulu moc nevidím, okolní soupeři mě předjíždějí, stejně jsou podstatně mladší. A tak hlídám hlavního soupeře, čas. Natažené čepici se na hlavě moc nelíbí, po polovině trati už mám půlku uší venku, a tak slyším stále častěji svoje jméno. Hlídám čas, meta dvacet minut je sice v háji, ale budu určitě před Polákem. Asi sto metrů před cílem už vedu rozplavbu, hlava už to ale moc nebere, do poslední padesátky mně pískají jako prvnímu. Vyhrávám rozplavbu za 20:50, hlasatel to slaví skoro jako u domácího plavce. Dostávám se ke krátkému rozhovoru a pak dokonce polibek od startérky, naší Lenky. Její bratr přijde na start za pár minut. Ve stanu je vedro a páchne tam nafta. Jdu se raději co nejrychleji převléct ven. Stíhám začátek osmé minuty Radkovy rozplavby. Ten se nahání s Irem, čas máme oba podobný a Radek Ira v závěru předstihuje a asi tak máme druhého mistra světa. Resuscitujeme Radka a odcházíme na náměstí na polévku „žurek“. Je výborná, klobása, vejce, zelenina. Odjíždíme na hotel, virtuálně mezitím ztrácím pozici mistra světa, ale zůstanu druhý. Magda se dostala mezi posledních osm a plave až v 16:30.

Přijíždíme zpět s velkým předstihem. Magdina rozplavba se následně posunuje o půlhodinu a hlavně do absolutní tmy. Na psychiku to moc nepomáhá, Angličanka je stejně od začátku lepší a s dalšími soupeřkami už si Magda virtuálně poradí. Sobota pak ještě graduje mužským finále, Rosťa Vítek končí celkově třetí. Následuje téměř hodinové čekání a po něm dlouhatánské vyhlášení. Medaili máme všichni, Vendy a Radek zlatou, Jana, Magda a já stříbrnou. Končíme až po osmé hodině a hotelový bazén už musíme bohužel vynechat.

TŘETÍ DEN, NEDĚLE, 6. ÚNORA

Servírka je v neděli doma, kuchař vše zvládá sám a bravurně. Únava se stupňuje, ale náš plavecký program je naštěstí už hodně úsporný. Na polohovce plavou jen Vendy a Magda. Vendy končí na druhém místě. Magda získává po prsařském úseku spolehlivý náskok a s přehledem získává světový titul. Minule jsme na Bledu měli skoro samé bronzy, teď nemáme ani jeden, ale tři zlata a pět stříber jsou dostatečnou kompenzací. Každý náš start přinesl medaili! Spěcháme na vyzkoušený žurek a další výbornou polskou kuchyni. Vyhlášení probíhá v kvapíkovém tempu, čekáme na naše poslední dvě medaile a po rozloučení s českou částí výpravy mizíme. Náročný prodloužený víkend končí, teď budeme minimálně dva dny odpočívat.

EPILOG

Logisticky, administrativně i časově náročnou akci jsme plánovali pro sedm lidí. Nakonec odcestovalo pět plavců a tři členové doprovodu. Všechny náklady, mimo cestovních, uhradil oddíl. Některé peníze za startovné už bohužel neuvidíme, mohlo to dopadnou ale ještě podstatně hůř. Administrativní stránka věci zatížila hlavně Václavku a náčelníka. Pro tento druh soutěže bylo možné na kratších tratích nasadit další plavce, ale nebylo jasné, zda jde o mistrovskou soutěž, nebo jen o doplňkové disciplíny. Již za rok se koná páté mistrovství světa IISA. Ověřili jsme si některé naše poznatky. A zjistili jsme, že také na kratších tratích máme velmi dobré předpoklady k dobrému umístění.

Petr