Vydařená jundrovská premiéra

V roce 2021 se mistrovský závod ve volném způsobu v rámci České republiky nekonal. Přerušení 26 let dlouhé kontinuity se po červnové intervenci sekce DZP ujal oddíl Fides Brno.

Již na podzim bylo zřejmé, že není možný návrat do tradiční lokality v Bystrci. A náhradní tréninkové prostory z roku 2020 v Komíně nyní disponují sice novým molem, ale okolo něj je zatím staveniště. Jundrovská lokalita byla v hledáčku hned několika členů. U konkrétních jednání s jundrovskou starostkou paní Ivanou Fajnorovou jsme brzy našli soulad. Paní starostka navíc poskytla velmi hodnotné ceny pro všechny vítěze. O další drobné pozornosti se pak postaral magistrát statutárního města Brna a také brněnská firma BornToSwim.

Poprvé se plavalo v 16 kategoriích. Již v průběhu roku bylo zřejmé, že nejmladší kategorie mužů nemusí být vůbec obsazena. K tomu bohužel nakonec také došlo.

V nové lokalitě se za nádherného slunečného předjarního počasí soutěžilo pouze v patnácti kategoriích. Současný velký rozvoj zimního plavání u nás dokumentuje skutečnost, že na medaile dosáhli zástupci hned 15 oddílů. Před několika lety si medaile rozdělily převážně dva největší kluby. Teď již mnoho oddílů disponuje alespoň jedním plavcem s republikovými medailovými ambicemi.

Zkušený sbor rozhodčích v čele s Ing. Petrem Bukalem a rekordním počtem rozhodčích FINA nemusel řešit žádný sporný moment. Zajímavé souboje byly vidět v mnoha kategoriích. Ozdobou mistrovství byly závody v obou dorosteneckých kategoriích, „slavkovský“ souboj vítězné Jany Matuštíkové s Jarmilou Mašovou a také výhra delegáta soutěže Radka Táborského nad oddílovým kolegou Liborem Štědroněm. Náš nejlepší dálkový plavec Rostislav Vítek získal minulý týden v Polsku devět cenných kovů. Na start na republikovém mistrovství se však paradoxně po čtyřleté absenci v soutěžích ZP nestihl kvalifikovat.

A také kvůli Rosťově absenci se na nejvyšší stupeň prosadili zástupci sedmi oddílů. Jedno zlato mají Východočeši z Pardubic a Chocně, zásluhou Jirky Polanského se prosadil také oddíl USK Praha. Na pozici třetího nejúspěšnějšího oddílu mistrovství se díky jednomu zlatu a jednomu stříbru kromě PLAF Říčany (a jeho vůbec prvním „zimním“ medailím) posunul také tradiční oddíl z Hradce Králové. Asi bychom těžko hledali jiný sport, ve kterém by dvě hradecké medailistky Karolínu Pleskotovou (stříbro) a zlatou Blanku Vyskočilovou dělilo těžko uvěřitelných 68 roků.

Nejpočetněji zastoupený oddíl I.PKO vyrukoval do závodu s 37 plavci a vydoloval v sobotu ze Svratky dvanáct cenných kovů s bilancí pěti zlatých, čtyř stříbrných a tří bronzových medailí. Domácí oddíl Fides nasadil do hlavní soutěže téměř polovinu svých členů – 24 plavců. Úspěšná byla více než polovina. S bilancí pěti zlatých, stejného počtu stříbrných a tří bronzových medailí se s minimálním rozdílem jediné stříbrné medaile tak stali domácí nejúspěšnějším oddílem mistrovství. Svoji pozici budou obhajovat již za tři týdny při pražském prsařském šampionátu. Daleko potěšitelnějším faktem je však pro Brňany a celé české dálkové plavání nalezení nové lokality s dobrým přístupem k vodě a s odpovídajícím zázemím pro konání významné celostátní akce.

Petr Mihola, první mistr ČR v zimním plavání ze 14.2.1995, majitel 21 cenných kovů z kraulového MČR s bilancí 4 zlatých, 11 stříbrných a 6 bronzových medailí, předseda pořádajícího oddílu