Jubilejní ročník MČR v zimním plavání s překvapivou výhrou pořadatelů

V únoru roku 1995 se republikové mistrovství v zimním plavání konalo v Brně poprvé. Tehdy pouze ve dvou mužských a dvou ženských kategoriích, byly do 39 let a nad 40 let. A ani to nebylo tehdy při stávajícím vedení sekce jednoduché. Tehdejšího předsedu už ale vídám pouze jednou za čtyři roky na volební valné hromadě. A některé tehdejší hlavní protagonisty již bohužel neuvidíme nikdy. Ze třiceti republikových mistrovství se v Brně konala převážná většina. V jundrovském zázemí se soutěž konala potřetí. Nebylo to úplně snadné a jasné, restaurace Na Piavě neměla majitele téměř celý rok. Se současným nájemcem jsme mohli začít jednat až před několika měsíci.

Osvědčený tým pořadatelského oddílu doplnili stejně zdatní pražští borci. Petr Hubal opět působil jako vrchní rozhodčí. A za časomírou a u ozvučení se činil Tomáš Kozubek. V týmu rozhodčích se dále objevili renomovaní brněnští rozhodčí plavání. Chyběla Lenka Nowaková, kterou FINA nominovala na svůj světový šampionát do Kataru. Členové domácího oddílu pak obsadili svoje tradiční posty u počítače, popisu plavců a rozdělování čipů, prezence, občerstvení a stavby trati.

Při polojasném a téměř jarním dnu se teplota vody ustálila těsně pod čtyřmi stupni. Do až nezvykle přívětivé Svratky se v rámci celého pohárového programu ponořilo 162 plavců. V 18 vypsaných mistrovských kategoriích bylo uděleno celkem (pouze) 42 medailí. Jedna dívčí dorostenecká kategorie nebyla obsazena vůbec a v několika dalších nejmladších a úplně nejstarších kategoriích se nepodařilo obsadit kompletní stupně vítězů. Premiérový titul si z Brna odvezl Jakub Kačerovský. Andrea Klementová s těsným náskokem jedné desetiny obhájila loňský titul. Tito dva plavci se postarali o nejhodnotnější výkony mistrovství na nejdelší 750 metrové trati.

Ve vyhlašovaných 17 kategoriích získalo alespoň jednu medaili 16 oddílů, sedm klubů si z Brna odváží mistrovský titul. Jeden bronz mají otužilci z České Třebové a Spartaku Choceň. Hned pět oddílů vytěžilo ze Svratky jedno stříbro – SABR, SCPA Pardubice, Spp Brno, České Budějovice a Univerzita Olomouc. Devátou příčku získala Otužilecká unie s jedním stříbrem a jedním bronzem. Dvě stříbra mají osmí Hanáci. Oddíly TJ Hodolany (Tereza Zápecová), PLAF (Petr Pavlištík), KLMT (Andrea Klementová) a Slavia Plzeň (Lenka Šlehoverová) mají jednu zlatou medaili a seřadily se na děleném čtvrtém místě.

Na pomyslné třetí místo vystoupali Jihlaváci díky zlatu Aleny Krčmářové a bronzu Hanuše Provázka. Hned 32 plavců ze svých 43 přihlášených vyslalo na mistrovské trati I.PKO. Podle startovní listiny měla tato parta získat 16 medailí a sedm titulů. U tak velkého celku se obvykle nepodaří přivézt všechny závodníky. Pražané si z Brna včera odvezli šest titulů a 11 cenných kovů.

Náš domácí oddíl měl podle původních přihlášek svých 23 plavců získat rovněž 15 medailí, ale pouze čtyři měly být zlaté. Ke čtyřem „předpokládaným“ titulům jsme oproti prognózám získali díky Matějovi a Jožkovi další dva tituly. V kombinaci se čtyřmi stříbry a čtyřmi bronzy to stačilo na obhajobu pomyslné výhry z loňského veleúspěšného ročníku.

Zlato pro Fides včera získali: Matěj Kulheim, Michal Slanina, Magda Okurková, Václava Benešová, Josef Trlica a Béďa Hanuš.

Stříbro: Martin Klučka, Andrea Matute Portugal, Ivona Láníčková a Hana Matýšková.

Bronz: Vlaďka Fialová, Jaromír Berounský, Honza Böhm a Jana Matuštíková.

Delegátem byl včera předseda sekce Michal Štěrba. Podílel se na dekorování některých kategorií. Úplně jsem se ho zapomněl zeptat, proč sekce při hlasování o nejlepšího zimního plavce opomenula našich šest mistrů světa ze Slovinska. Ale Michal je v tom nevinně. Členové sekce se díky dobrému „utajení“ s jejich jmény ani nemohli seznámit.

Zapsal Petr Mihola, mistr ČR v zimním plavání pro rok 1995