Naše Brno

V sobotu 10. února 2024 se uskutečnil v brněnském Jundrově již 30. ročník mistrovství České republiky v zimním plavání ve volném způsobu. Jako pořádající oddíl jsme měli určitou výhodu domácího prostředí, na druhou stranu jsme museli zařídit všechno po organizační stránce. A že toho nebylo málo. Mnohaleté zkušenosti však přispěly ke zdařilému průběhu celé akce. Sehraný tým v čele s Michalem Moravcem a Pavlem Šimkem svědomitě plnil rozdané úkoly.

Prosluněné sobotní ráno slibovalo krásný den. Teplota ve Svratce se přes týden, kdy denní teploty dosahovaly ke 13 stupňům, vyšplhala na příjemných 3,7°C. I přesto to stále byla voda ledová, ale v porovnání s minulými lety docela milosrdná.

Do dějiště mistrovství jsem dorazila lehce před polednem. U vody již běžely přípravy v plném proudu, časomíra už byla na svém místě na hladině a chystalo se rozmístění bójek a natažení lana na trať. Před salonkem, který byl vyhrazen pro pořadatele, postával „uvítací výbor“ Eva s Radkem, který mě ihned vybavil stravenkou na oběd. V salonku panovala klidná a uvolněná atmosféra, k dispozici bylo bohaté občerstvení. Osvědčená prezenční dvojice Magda & Eliška registrovala poslední příchozí zástupce oddílů a Radek Kurečka vše rovnou zadával do počítače. V následujících několika minutách byly hotové seznamy plavců a mohlo se začít s popisem ve vedlejší prostorné restauraci. Vše šlo jako na drátkách, s Ivonkou jsme podle seznamu hlásily příchozím startovní čísla, Hanka, Evka, Václavka a pomocnice od Aleše popisovaly, Danuška rozdávala čipy. Opálená a odpočatá ze zaoceánské dovolené vůbec neměla myšlenky na plavání v ledové vodě. O to cennější byla její pomoc, kde bylo potřeba.

Michal s Petrem a jundrovskou paní starostkou u vody mistrovství ČR oficiálně zahájili, pak už následovaly starty rozplaveb na nejkratší 100 m trati. Vyřízeno během pár minut, nedocházelo k žádným zbytečným prostojům a ve 13:15 startovaly ženské rozplavby na nejdelší distanci 750 m, kde jsem byla i já. Neměla jsem z vody takový strach jako loni, kdy byla o více než dva stupně studenější než letos. Je odstartováno. Soustředit se na pravidelné tempo po startu, nic neuspěchat a rozložit síly. Počítám kola, už mám za sebou dvě a vidím, že jsem na dosah jedné plavkyně, kterou nepoznávám. Co kdyby to byla „konkurentka“ z kategorie Eva? Musím se zkusit dostat před ní. Zmobilizuji všechny síly, co zbývají a na poslední cílové rovince ji nechávám za sebou. Zpětně z výsledků zjišťuji, že to Eva nebyla, ale neponechala jsem nic náhodě. Stříbro je doma!

Po rozmrznutí jsem se přemístila na zasloužený oběd. Kluci organizátoři letos nakonec dohodli s personálem restaurace výběr ze čtyř jídel, který ocenili i mnozí plavci. Mezi tím poměřili své síly soutěžící dalších rozplaveb na vzdálenostech 500 a 250 m. Plavecký program se nachýlil ke konci, Radek zpracoval výsledky, vytisknul diplomy a mohlo se přejít k vyhlašování. To už bylo posledním oficiálním bodem časového harmonogramu 30. mistrovství ČR ve volném způsobu. Všichni se rozjeli ke svým domovům, zůstali pouze naši nejobětavější členové, aby ještě douklízeli, co se uklidit nestihlo a pak už je také čekal zasloužený odpočinek.

Velké poděkování bezesporu patří všem, co přiložili ruku k dílu. Co není moc vidět, je finanční stránka, bez peněz by se taková akce dost dobře pořádat nedala. Na tomto má největší a jedinou zásluhu Petr. Dále se jednalo o technické zajištění, stavění trati, prezenci, obsluhu počítače a zpracování výsledků, popis plavců, diplomy, nachystání občerstvení, roli hlasatele u vody, moderátora vyhlášení medailistů a v neposlední řadě závěrečný úklid. Abychom měli v této krásné lokalitě s kvalitním zázemím u Svratky v Jundrově dveře otevřené i pro příští roky.

Andrea