Pachatelé se vrací I.

Připravujeme se na naše již osmé mistrovství světa v zimním plavání. Navíc máme účast na jednom světovém poháru. Skladba lokalit není zase tak bohatá. Na Bledu jsme byli dokonce už třikrát. Máme odtud také nejvíce našich medailí. V roce 2019 to začalo světovým pohárem s 18 cennými kovy (10 x zlato, 7x stříbro a jeden bronz). Za rok jsme se na Bled vrátili na světový šampionát, tehdy to bylo s bilancí 15 kovů (3 – 2 – 10). Oddílové Nagano jsme prožili na Bledu před rokem. Rok 2023 nám přinesl v 53 startech celkem 39 medailí (10x zlato, 24x stříbro a 5 bronzových medailí). O našich deset zlatých medailí se postaralo šest plavců.

Teď se ale chystáme po šesti letech opět do estonského Tallinnu. Veleúspěšné loňské mistrovství nebude možné zopakovat. V pobaltských státech se vyrojí řada výborných plavců, zejména z domácího Estonska, Litvy a Lotyšska. Finskou předsedkyni svazu Mariia Yrjö-Koskinen přijede trajektem z Helsinek podpořit silná finská výprava.

Máme už z minulých mistrovství dostatečný přehled o možnostech konkurence a vlastních schopnostech. Z předchozí úspěšné výpravy (12 medailí, bilance 5 – 3 – 4) do Estonska paradoxně necestuje ani jeden z plavců, kteří na zdejším předchozím mistrovství světa v roce 2018 dosáhli na titul mistra světa. Radka Eremiášovová a Jana Matuštíková tehdy získaly po dvou titulech a o pátý se postaral Michal Slanina. Přesto pětice našich plavců cestuje do Estonska již podruhé.

Petr