Pachatelé se vrací II – fidesáčtí účastníci XIV. Mistrovství světa IWSA Tallinn 2024 se představují

Na mistrovství světa jedeme už poosmé. Z první výpravy do Rovaniemi v roce 2014 už zůstali v kádru poslední tři plavci. Mistrovství světa bývá vrcholem závodníkovy kariéry. Po něm se už nemusí na další kariéru již podařit navázat. Jen pamětníci si vybaví Tomáše Šafaříka, kariéra manželů Pospíšilových a Zdeňka Kyjovského po finské výpravě před deseti lety již prakticky nepokračovala. Pro několik dalších našich plavců je ale účast na mistrovství světa pravidelnou součástí sportovního programu.

Příští týden se na start postaví v 63 startech celkem 12 našich plavců. Můžeme pouze litovat neúčasti Jany Matuštíkové, Radky Eremiášové, Michala Slaniny a Marka Halvy. Všichni tito plavci se v minulosti stali mistry světa, kromě Marka to bylo právě v Tallinu, přesně na týden před šesti lety. Medailové ambice ale i tak zůstávají. Loňskému oddílovému Naganu se pokusíme alespoň přiblížit.

Postarají se o to:
Václava Benešová je nejpilnější sběratelkou cenných kovů z MS, má jich už deset. Jedna zlatá je z Glogowa. V kategorii je s domácí Merle Vantsi a Němkou Peggy Henning, takže jakákoliv medaile bude velmi perně vybojovaná. Právě díky Vendy jsme zahájili razantnější účast na světových šampionátech.

Jaromír Berounský byl s námi na Bledu 2023 a připsal si bilanci 1 – 2 – 1. Tentokrát každý start nemusí být medailový. Jaromír i Václavka mají oba všech deset pokusů, startují na úplně všech tratích. A kdyby mohla, zaplavala by si Vendy určitě i štafetu.

Jan Böhm je ve výpravě jediným nováčkem na mistrovství světa. Vzhledem k jeho výhrám na Podolí mu budeme držet pěsti hlavně při jeho prsařských startech.

Vlaďka Fialová byla už v Rovaniemi 2014 a zúčastnila se všech našich mistrovství. V Burghausenu 2017 samozřejmě neplavala kilometr a v Glogowě 2022 byla po úraze jako divák. Z mistrovství světa má už devět medailí. Tři jsou stříbrné a šest bronzových. Vždy se u ní v kategorii najde nějaká Naděžda nebo Ellory. Vlaďka si svoji medailovou bilanci v Estonsku určitě vylepší.

Béďa Hanuš byl pouze dvakrát na Bledu, přesto je s pěti tituly naším nejúspěšnějším plavcem na MS. Po Estonsku tomu zřejmě nebude jinak. Určitě se prosadí, je to naše největší medailová akvizice. Pravidla mu povolují pouze start na tratích do sta metrů.

Ivan Marek byl také pouze na obou Bledech, kde mu poslední den cinkl bronz na trati 200 metrů prsa.
V kategorii má Radka Suchopu, ale ani jednou se ve vodě nepotkají. Ivan bude plavat všechny čtyři prsařské trati, Radek pouze tři nejdelší kraulové.

Jarmila Mašová může také pomýšlet na zisk medaile. Čtyři stříbra má z posledního Bledu, mrzet ji musí těsné prohry s Finkou Katri Millikoski. Ta to nemá trajektem z Helsinek do Tallinnu daleko, ale ve startovní listině není. Takže… Jarmilo!!

Petr Mihola měl první start také již v Rovaniemi. Bilance na MS a SP od Finska po Bled: 5 – 4 – 5 – 4 – 3 – 2 – 2 – 2 – 2 – 2 – 2 – 2 ale nevyvrcholí řadou jedniček. Spíše se číselná řada podívá na konec první desítky. Ve startovních listinách totiž nechybí všichni poslední mistři světa a Ital Walter di Angelo i domácí Alexej Těreščenko jsou oba excelentní prsaři.

Magda Okurková je první českou mistryní světa, 20. března 2014 vyhrála v Rovaniemi 450 metrů v kategorii i v absolutním pořadí. Článek měl dlouho na webu ZP suverénně nejvíce přečtení, než byl před lety určený ke zmizení. (!!) Z MS má Magda čtyři tituly a celkově již devět medailí. Magdě věříme na prsařských tratích, dva tituly na Bledu získala naposledy právě na nich. Z Glogowa má ale zlato i z polohového závodu, ten ale v Tallinnu na programu není.

Helena Pavézková už v Tallinnu byla, získala zde dvě medaile. Stříbro má i z posledního Bledu a není bez šancí ani tentokrát.

Eliška Podmelová je motorem letošní výpravy. O Talllinu už toho zná skoro tolik, co místní obyvatelé. Převedla startovku do excelu i s tříděním, vyřídila nám zadarmo „šalinu“, zná, která muzea máme jako účastníci MS za pusu a která úplně zadarmo. Eliška byla v Burghasenu 2017 a vyhrála tam tehdy závod na kilometr. Moc jí přejeme další úspěchy.

Radomír Suchopa má šest medailí, získal je v Burghausenu, Glogowě i na Bledu. Je dvojnásobný mistr světa. Na kraulových tratích bude jeho soupeřem starý známý Frank Herbst a pražští plavci. Ti se prezentovali jako členové I.PKO, I. PKO, 1.PKO, 1. PKO, I. PKO Praha, 1. PKO Prague… Až je mně líto, že u všech našich je napsané FIDES Brno.

Na oddílový facebook budeme psát průběžně, nejpozději druhý den pak bude článek i na oddílovém webu. Celostátnímu webu rozhodně nechceme konkurovat. Tam jsou opravdové perly, třeba úspěch trojice Demlová, Brauner a Novotná v Jelgavě 2. listopadu. Co na tom, že to bylo už v roce 2019.

Petr