Medailové žně pokračují – Tallinn, den druhý

Dnes se v přístavu hned od rána ukázalo sluníčko a vítr zůstal naštěstí doma. I voda se oproti včerejšku o dvě desetinky ohřála na 1,9°C. Pod vysokou předjarní oblohou jsme zahájili výlov cenných kovů hned po 9. hodině.

Na programu byly stejně jako první den tři disciplíny: 50 m volný způsob, 200 m prsa a na závěr v odpolední části programu 450 m volný způsob. 12 Fidesáků zaznamenalo celkový počet 20 startů se ziskem 13 medailí.

Na kraulové padesátce, kde jsme neměli moc velké zastoupení – pouze tři starty, to cinklo nejprve Béďovi Hanušovi, získal svoje druhé zlato. Jaromír Berounský zaplaval padesátku za výborných 30,51 a získal v perné konkurenci bronz.

A šlo se na prsařskou dvoustovku. Osm našich plavců získalo sedm medailí! Role favoritů potvrdili Jarmila Mašová a Honza Böhm a mají už druhé zlato. Náčelníkovi hodil Petr Hensel rukavici časem 3:47,10. Ten reagoval výkonem 3:38,90 a ujal se vedení. Jeho čas se nakonec ukázal jako vítězný, mnohonásobný mistr světa Estonec Alexei Těreščenkov dosáhl v poslední rozplavbě pouze na výkon 3:41,42 a měli jsme další zlato! Jaromír Berounský, Magda Okurková a Eliška Podmelová obsadili druhé místo. Václava Benešová získala bronzovou medaili.

Dokonce devět našich plavců nastoupilo na nejdelší trať 450 metrů. Vlaďka Fialová získala v kariéře již sedm stříbrných a tři bronzové medaile. Druhou desítku medailí načala rovnou zlatem! Radek Suchopa byl na dlouhém kraulu stříbrný, Helenka Pavézková a Eliška Podmelová mají bronz.

Máme tak z Tallinnu již osm zlatých. Postaralo se o ně pět plavců. Jarmila Mašová, Honza Böhm, Vlaďka Fialová a Petr Mihola se na světovém mistrovství prosadili poprvé.

Po dvou dnech se naše úsilí zastavilo na 23 cenných kovech (bilance 8 – 9 – 6). Ivan Marek dnes získal druhé „brambory“ a zůstává jediným členem výpravy bez medaile. Líp bude už příště, Ivan postoupí do vyšší věkové kategorie. Na pořadu jsou nyní již pouze tratě 25 VZ, 50 P, 25 P a 100 VZ. Tempo získávání cenných kovů se teď zřejmě zpomalí. Věříme, že jsme ještě neřekli poslední slovo.

Petr