Závěr sezóny v Záříčí

Na ukončení sezóny v Záříčí jsme se těšili. Je to jedna z mála soutěží, která ještě na Moravě zůstala a organizuje ji nám blízký oddíl Haná Prostějov. Počasí bylo nádherné, téměř letní a na konec sezóny byla velice příjemná i teplota vody 14,4°C. Sešli jsme se v hojném počtu, ne všem však zdravotní indispozice dovolila plavat.

Vše probíhalo dle zavedených tradic – prezence a popis v místním kulturním domě, odkud pak následoval přesun k rybníku Pískáč. Lehce před dvanáctou hodinou byla soutěž zahájena společným nástupem a pak už nic nebránilo tomu, aby se mohlo začít plavat. Již teplota vody napovídala tomu, že na nejdelší kilometrové disciplíně bude také největší účast. Bezmála 90 plavců bylo rozděleno do čtyř rozplaveb. Na této trati nastoupilo 20 našich plavců – 12 mužů a 8 žen. Svoji perfektní formu potvrdil Michal, který doplaval na druhém místě. V první desítce se umístili ještě Tomáš na šestém a Honza na osmém místě. Druhou desítku otevíral jedenáctý Štěpán, na 20. – 23. místě postupně doplavala čtveřice Laďa Tylich, Aleš, Mojmír a Radek. Ve velké konkurenci dále skončili Luboš (33.), Fany (36.), Laďa Stejskal (40.) a Jožka (48.).

Bronz na kilometru žen brala Magda, Eliška doplavala 8. a první desítku uzavírala Václavka následována jedenáctou Evou. Z celkového počtu 33 žen Ivonka doplavala 13., Jarmila 18., Andrea 20. a Helenka 24.

Na kratších tratích 750 a 500 metrů jsme měli vždy po dvou zástupcích. Jasnou Matějovu výhru na 750 doplnila Vlaďka sedmým místem. V konkurenci o mnoho let mladších borců na pětistovce doplaval Béďa na 10. místě a stříbrná byla Danuška.

Po doplavání se většina z nás přesunula opět do kulturního domu, kde letos proběhlo nejen vyhlášení nejlepších plavců soutěže, ale rovněž vyhlášení celé sezóny Českého poháru v zimním plavání. Hanáci mají soutěže připraveny a zorganizovány velice dobře, vyhlášení bylo navíc obohaceno o kulturní vystoupení. Odpadly tedy obavy, že by došlo k nějakým dlouhým prostojům a protahování programu, jak jsme zažili při vyhlašování v minulých ročnících v Nové Pace.

Nejlepší umístění pro Fides Brno v jednotlivých kategoriích v sezóně 2023/24:

Kategorie muži 18-19 let: Matěj Kulheim – 1. místo

Kategorie muži 20-29 let: Martin Klučka – 2. místo

Kategorie muži 30-39 let: Michal Slanina – 1. místo

Kategorie ženy 30-39 let: Magda Okurková – 1. místo, Andrea Matute Portugal – 3. místo

Kategorie muži 40-49 let: Jan Böhm – 1. místo

Kategorie ženy 40-49 let: Eliška Podmelová – 1. místo, Eva Lašková – 2. místo

Kategorie ženy 50-59 let: Václava Benešová – 1. místo, Ivona Láníčková – 2. místo

Kategorie muži 60-69 let: Radomír Suchopa – 2. místo, Petr Mihola – 3. místo

Kategorie ženy 60-69 let: Jana Matuštíková – 1. místo, Jarmila Mašová – 2. místo, Hana Matýšková – 3. místo

Kategorie muži 70-79 let: Josef Trlica – 1. místo

Kategorie ženy 70-79 let: Vlaďka Fialová – 2. místo

Kategorie muži nad 80 let: Béďa Hanuš – 1. místo

Podařilo se nám získat rekordních 18 pódiových umístění za celou historii oddílu. Z toho je devět, tedy celá polovina, vítězů kategorií, rovněž nejvíce v historii oddílu. Na druhém místě po celosezónním úsilí skončilo šest plavců a třetí místo obsadili tři plavci.

Celkový přehled úspěchů v jednotlivých sezónách naleznete zde: FIDES a Český pohár v zimním plavání – FIDES Brno (otuzilci-brno.cz)

Mezi oddíly Fides Brno skončil druhý za I.PKO. Máme čtyřnásobně méně plavců než vítěz, rekordní počet prvních tří nejlepších umístění v kategoriích, takže i druhé místo je v konkurenci 50 registrovaných klubů výborné.   

Kromě vyhlášení nejlepších umístění v jednotlivých věkových kategoriích se vyhlašoval i absolutní vítěz ČP v ZP, kde zvítězil náš Michal Slanina a v ženách třebíčská Andrea Klementová. Za zmínku stojí i zajímavost k jejich bodovému zisku – oba mají shodně 4 532 bodů za 10 nejlepších soutěží.

Další individuální úspěch zaznamenala při vyhlašování Eliška Podmelová, která se stala Skokanem roku. 

Za velice úspěšnou sezónu bezpochyby patří velký dík všem aktivním členům, kteří obětují soboty od podzimu do jara časově náročným „výletům“ po soutěžích. Nakonec největší poděkování Petrovi, protože bez jeho péče, finančního zajištění oddílu a toho všeho kolem by to opravdu nešlo.

Andrea