Úspěšné světové mistrovství v Glogówě

Šampionáty asociace IISA píší svoji historii teprve od roku 2015. Po ruské premiéře v roce 2015, Burghausenu 2017 a Murmansku v roce 2019, se mělo plavat v roce 2021 v polských Katowicích.

Celosvětová pandemie změnila nejen letopočet, ale i místo konání. V polském Glogówě se poprvé mělo soutěžit i na kratších vzdálenostech. Na prvních třech mistrovstvích se totiž plavala jediná disciplína, kilometr ve volném způsobu.

Všechny závody probíhaly na slepém rameni řeky Odry, která uháněla svým korytem rychlostí skoro deset kilometrů za hodinu. Desetidráhový 25 metrový bazén byl obklopený rozsáhlými plošinami, na ty se pohodlně vešel sbor rozhodčích i doprovod plavců.

U prezence v opuštěném autosalonu byla pro Českou republiku a Slovensko vyčleněna stejná slečna, jako bývá u prezence také v Katowicích. Rychle nás obrala o všechny dokumenty. Zkontrolovala pouze jejich počet, nebyl čas něco číst nebo kontrolovat. Chybějící akreditační kartičku slíbila vytisknout do pěti minut, nakonec z toho byla hodina a čtvrt.

Zkušenost z předchozích tří mistrovství výrazně ovlivnila přihlášku českých plavců. Zdaleka největší zájem byl o trať jeden kilometr. Na kilometr jich bylo v jednu chvíli přihlášeno dokonce 18, plná šestina startovního pole. Další covidová vlna pak bohužel zredukovala účast na konečných třináct. I tak ale byli čeští zástupci velmi úspěšní. Na medaili z kilometru tak nedosáhli pouze Jakub Valníček a Lenka Šlehoverová. Dalších 11 plavců již pódiové umístění získalo. Postupně se prosadili ve svých věkových kategoriích zlatí Rostislav Vítek, Radomír Suchopa a Václava Benešová, všichni z Brna. Stříbro brali Jiří Polanský, Libor Štědroň, Magda Okurková, Jana Matuštíková a Petr Mihola. Na bronzovou příčku pak při zdlouhavém sobotním ceremoniálu vystoupili Vít Polanský, Dana Zbořilová a Adriana Špottová.

V celkovém součtu všech disciplín se devatenáct českých plavců při 53 startech postaralo o 40 cenných kovů s konečnou bilancí 15 – 18 – 7. Další tři medaile pak byly dokonce za celkové pořadí v disciplíně. Rostislav Vítek byl absolutně druhý na 500 metrů volný způsob a třetí v hlavní trati mistrovství. Sandra Kazíková 50 metrů znakem v celkovém hodnocení disciplíny dokonce vyhrála.

Rekordní počet sedmi startů přinesl Rosťovi málo obvyklých devět medailí. Sedm v kategorii a dvě za celkové umístění v disciplíně. Ve věkové kategorii byl čtyřikrát první a třikrát druhý. Sandra Kazíková si na kratších tratích v pěti startech přisvojila čtyři výhry, navíc jednu absolutní na zmíněném znaku, a jedno druhé místo. Dva tituly a jedno stříbro brala dorostenka Karolína Pleskotová. Tři medaile, ale jen s jedním světovým titulem pak získali Magda Okurková (1 – 2 – 0) a Jiří Polanský (1 – 1 – 1) .

Již v příštím roce by se mělo konat páté světové mistrovství. Pokud bude v Pobaltí nebo ve Skandinávii, bude na něm opět zhruba dvacítka českých plavců. Při nutnosti cestování na jiný kontinent bude zřejmě výprava výrazně střídmější.

Petr Mihola