Ledová míle na Pryglu

Včera to byl hektický den. Od úterý 15.března 2022 je Martin Klučka další ledomílař. Už v sobotu dopoledne měli plavat Ledovou míli (1610 metrů) dle pravidel IISA náš Martin Klučka a Veronika Horáčková z Hané Prostějov na koupališti ve Slavkově. Po velkých nočních mrazech v minulém týdnu jsme konání odložili z obavy před zamrzlou hladinou. Termín jsme operativně přesunuli na úterní dopoledne. Ale správce koupaliště už v 7 hodin ráno hlásil teplotu 5,1°C, což je již nad přípustnou hranicí. Veronika se rozhodla odložit plavbu na podzim, ale my to nevzdali. Teplotu vody jela rychle přeměřit i Jarmila ze Slavkova na Jalovák (lehce pod 4°C), já byl změřit vodu ve Svratce (3,5°C), ale bohužel byl proud.

Nakonec tu ledovou míli Martin Klučka odplaval na Brněnské přehradě, kdy na velké ploše u hráze ještě plavala ledová tříšť. Pavel Šimek nás všechny, Martina, mě a Laďu Tylicha, pobral do mikrobusku. Na Sokoláku jsme vyměřili trať dlouhou 203 metrů, voda měla průměrných 4,1°C, můj liháč dokonce ukazoval 3,5°C. Martin plaval 4 kola (1624 metrů), celé v blízkosti břehu mezi starým přístavním molem a na vzdálenějším místě námi ukotvenou bójkou.

Jako zázemí posloužil vyhřátý mikrobus. Pavel natočil video, Laďa asistoval jako fotograf a zdravotník. Stihli jsme vše připravit tak, že Martin odstartoval ve 12:21, plaval lehce nad 40 minut, takže po jedné hodině odpoledně měl splněno, co si předsevzal. Foto a video doplní kluci.

Martin byl po doplavání zmrzlý, ale zdaleka ne tolik, jako jiní. Trochu klepat jsem ho viděl teprve podruhé. Sám by se i dokázal obléci a možná rychleji. S naší pomoci to trvalo trochu déle, protože jemu běžně stačí tričko a trenýrky, zatímco my mu nutili tepláky, mikinu a bundu.

Perlička – nechtěl teplý čaj ani po tomto výkonu, tak ho Pavel odvezl domů, kde na něj čekala v lednici dobře vychlazená kofola, kterou má rád. A odpoledne ve čtyři jsme měli normální trénink v Komíně ve Svratce. Martin dorazil také a společně s námi si dal 10 minut na vyplavání 🙂

Jsi tvrďák Martine. Gratulujeme

Zimní vodě zdar!  Michal