Nejdéle plavající Slavkovačka slaví významné životní jubileum

Naše první setkání proběhlo v zářijových dnech roku 2006. Byl jsem tehdy čerstvě po přeplavbě kanálu a ve Slavkově a na koupališti jsme neměli zrovna ideální vztahy. „Jedna paní chce plavat, je to bývalá tělocvikářka, bude lepší než Jana Sekerková!“, dozvěděl jsem se při jedné z návštěv.

Za dva dny nějaká paní opravdu přišla. Bylo mně jí líto, protože měla krásně vyfoukanou hlavu a já jí řekl, že má plavat 250 metrů prsa na čas. Což byla trať, která by ji eventuálně čekala na mistrovství ČR. To se tehdy mělo konat podruhé, již za čtyři týdny, právě ve Slavkově. Řekli jsme si, že medaile je někde za čas okolo osmi minut. Ale na titul by bylo lepší plavat tak o minutu rychleji. Moje nová svěřenkyně „na první dobrou“ zaplavala velmi dobrou technikou čas někde okolo 6:40. Samozřejmě jsme si hned dohodli pokračování spolupráce.

Nová paní nezmizela, chodila každý týden, voda plynule chladla a čas se stejně plynule horšil. V sobotu 14. října 2006 jsem asi nejvíc naštval legendárního Milana Svobodu. „Petr si dovede plavce, ten je hned v prvním závodě mistr!“ Jednoznačná odpověď: „Milane, který bod soutěžního řádu byl porušený?“ A byl klid. Důvod sporu? V mojí svěřenkyni „bouchly saze“ a vyhrála skoro o celý bazén:

1
FIALOVÁ Vladimíra47FiBr05:55,6


nový český rekord


2
SVOBODOVÁ Libuše46SpPř06:49,4
3
NĚMCOVÁ Jana41Haná07:17,8
4
KALČÍKOVÁ Anna45KSO Pl07:34,5
5
TERLECKÁ Jana45KSO Pl07:53,6
6
BRUSTMANNOVÁ Stanislava39FiBr09:01,3

S roky tituly i pohárové výhry pravidelně přibývaly. Příklad Vlaďky přitáhl mnoho dalších slavkovských kluků a děvčat. Někteří se zdrželi déle, jiné jsme viděli párkrát. Ivan, Jura, Fany, Laďa, Jana, Helenka, Jarmila a Hanka s námi plavou dodnes. Ani světové medaile nebylo problém získat – Rovaniemi 2014, Tallinn 2018 i Bled 2020 – všude a při každém startu to „cinklo“.

Hvězdná kariéra nejdéle sloužící slavkovské plavkyně zdárně pokračuje již šestnáct let. Zimní medaile bychom počítali hodně dlouho, jednoznačně převládají ty zlaté. Má ale „zářezy“ i v dálkovém plavání, včetně těch medailových.

Úplně jsem vám zapomněl říct jméno čtvrteční oslavenkyně. Vlastně je patrné již z té výsledkové listiny. Ve čtvrtek 28. dubna se dožívá půlkulatého životního jubilea paní Vlaďka Fialová. Srdečně blahopřejeme a těšíme se na další úspěchy také ve druhé polovině její kariéry.

Petr