Jarmila a Magda mistryněmi, opět jsme vyhráli dvě kategorie štafet

Impozantní račická bilance překonala všechna očekávání!

Sestava do Račic byla jasná poměrně dlouho předem. Když chce někdo plavat mistrovství republiky, obvykle se na ně připravuje a včas se přihlásí, i když působí pouze v plaveckém kroužku.

Nakonec nás na pětku bylo šestnáct a celá výprava čítala 19 plavců. Bylo tedy jasné, že po letech tentokrát nesestavíme pátou štafetu „z těch, co na sebe zbyli“.

Muži začali pětku ve větrném počasí už v deset. Nejlepších časů dosáhli Michal (jediný z oddílu pod 1:20) a Jaromír. Ivan byl ve vodě podle očekávání nejdéle. Přesto doplaval velmi dobře i s tou vizí, že jej čeká odpoledne ještě štafeta. Kousek od medaile byl Štěpán, výborný výkon podal Honzík Hobík. O medaili přišel těsně Laďa, v jeho kategorii byl přetlak tří našich plavců a navíc výborný Petr Matěna.

V děvčatech, která začala v poledne, si pro titul doplavala Magda, o jednu kategorii výš byla druhá Natálka. Katka skončila pátá a Hanka čtvrtá. Ve vyšších věkových kategoriích už ale přišly pouze medailové úspěchy, včetně zlatého Jarmilina. A to nás ještě mrzí neúčast Jany a její jistý titul v kategorii 65 – 69 let.

Pětková bilance 11 cenných kovů – dvě zlaté, šest stříbrných a tři bronzové medaile:

Zlato: Magda a Jarmila

Stříbro: Michal, Fany, Honza, Radek, Natálka, Vendy

Bronz: Petr, Ivan, Ivonka.         

Odpoledne se oteplilo a vítr se naštěstí také utišil. Při poučení všech 43 přihlášených štafet tak před půl čtvrtou už panovala pravá letní výheň. Michal rozjel výborně naši jedinou „mladou štafetu“, předal Jaromírovi a ten dceři Natálce. Finišmanka Magda přebírala na prvním místě v kategorii, to jsme se ale dozvěděli až v cíli. Sedmý titul v řadě ve věkové kategorii 100 – 159 roků je rozhodně naším nejméně očekávaným!     

V kategorii 240+ jsme poprvé vyhráli už na Lipně v roce 2013. Jubilejní desátý titul byl blízko už na startovní plošině, na kterou se dostavily pro tuto věkovou kategorii pouze naše tři štafety. Radek na prvním úseku podle očekávání odplaval Fanymu, ten zase Lence. Petr na druhém úseku zvýšil náskok na téměř sedm minut a Ivonka jej proti Jarmile udržela. Jarmilu ale dotáhl Laďa a tak závěrečný úsek sliboval boj mezi neklidnou Vendy a výborně připraveným Honzou. Strach měl velké oči, Vendy se nenechala dojet a náskok na Honzu i přes určité navigační chyby nakonec pohodlně udržela. To ale nebylo všechno. Janin náskok 6:43 minuty mezitím tál jako sníh na rovníku. V cíli se naše tři štafety poskládaly do pouhých 68 sekund, aby po minimálním odpočinku mohly zajít obsadit kompletní stupně vítězů.

Bilance štafet – dvě zlaté, jedna stříbrná a jedna bronzová medaile:

Zlato: Michal, Jaromír, Natálka, Magda; Radek, Petr, Ivonka, Jana

Stříbro: Fany, Ivan, Jarmila, Václavka

Bronz: Lenka, Helenka, Laďa, Honza

Petr