Račický medailový zisk ukončil úspěšnou štafetovou dekádu

Soutěž štafet má pevné místo na republikovém šampionátu od roku 2013. V sobotu 24. srpna se na Lipně postavila na start naše čtveřice Svaťa Matuštík, Toník Pavéska, Hanka Matýšková a Béďa Hanuš. Nebodovala kvůli svému složení 3+1 sice do Českého poháru, svoje dva konkurenty z I.PKO Praha ale porazila o 27 a 53 minut. Tehdy se ještě plavalo na čtyřikrát dva kilometry.

Všechny naše další štafety už startovaly ve formátu dvou kluků a dvou děvčat. Kromě šňůry deseti titulů štafet 240+ jsme později ovládli také méně obsazovanou kategorii 100 až 159 let. Zde získali již šest titulů Magda a Michal, okolo nich se vystřídalo mnoho dalších plavců – Hormon, Katka, Nechma, Kuba, Natálka s tatínkem, Eliška, Mojmír, Ingrida, Rišo a Eliška.

V kategorii nad 240 let byla obvyklá sestava Matuštíkových a Kouřilových. Výrazně se do medailové bilance ale zapsali i Béďa či Radek Suchopa.

Při inventuře deseti let našeho republikového štafetového plavání to nakonec vydalo na 31 cenných kovů. Tuto naši bilanci tvoří 17 zlatých, deset stříbrných a čtyři bronzové medaile. V kategorii 240+ se nám třikrát podařilo obsadit kompletní stupně vítězů. O naše medaile se zasloužilo celkem 44 plavců, třicet z nich pak dosáhlo alespoň na jeden titul. Často byl v úterý termín pro ukončení přihlášek a měl jsem pro pět štafet celkem osm lidí. Nebo nás bylo přesně dvacet a nikdo nemohl chybět, vyšlo nám to i tehdy.

Nejzkušenější štafetovou plavkyní Fides je se šesti zlatými a jednou stříbrnou medailí Jana. Letos v červnu jsem chtěl do Račic sestavit štafetu ze čtyř „Poláků“, tedy účastníků MS IISA v Glogówě. Pak jsem se na tu sestavu podíval a zjistil jsem, že takto by nebylo o co hrát. Prohodil jsem tedy Václavku s Ivonkou a virtuální závod získal náboj. Dopadne to vždycky dobře. První titul získá Ivonka nebo v té druhé štafetě dokonce trojice – Ivan, Jarmila a Fany! Ve vodě to bylo taky napínavé, ale až na posledním úseku. Po tom druhém jsme s Radkem udělali víc jak šestiminutový náskok a po mé předávce Ivonka úspěšně pracovala na jeho dalším navýšení. Vypadalo to pro nás téměř idylicky, Ivonka plave s 300 metrovým náskokem… Do toho mě Jana přišla ujišťovat, že na Václavku a Honzu ztratí deset minut a že třetí místo je taky pěkné. Janě jsem její vizi rozmluvil hodně důrazně (v den závodu je třeba některé naše dámy již pouze chválit) a za pomoci rozhodčích a záchranné služby Jana nakonec z téměř sedmi minut náskoku uhájila posledních 22 vteřin. Napínavé to bylo díky Václavce a Honzíkovi Hobíkovi Vaňousovi celé až do konce, naše štafety se po více jak dvou hodinách plavání vešly do zhruba jedné minuty.

Příště to tak napínavé nebude. Stárnu a už na to nemám nervy. Na první titul čekají Honza, Fany, Laďa, Ivan a Jarmila. Všem pěti najednou jim jejich eventuální zlaté přání ale splnit nemůžu…

Petr

Pořadí plavců – štafetových medailistů FIDES za roky 2013 až 2022 – prvních deset:

Jménozlatostříbrobronz
1. Matuštíková610
2. Okurková600
Slanina600
4. Hanuš511
5. Matuštík420
6. Mihola401
7. Suchopa330
8. Kouřil a Kouřilová310
10. Nowaková221