Úspěšní až do konce – Tallinn, den čtvrtý

Druhá polovina mistrovství přinesla českým plavcům deset medailí. Náš poslední závodní den byly na programu opět dvě kratší disciplíny: 25 m prsa a 100 m volný způsob. Stříbrnou medaili vybojovala na 100 m trati Liba Švrčková. Zbylých devět cenných kovů již bylo v naší režii.

Petr Mihola v konkurenci 20 plavců získal cenný bronz za suverénním Italem Walterem D’Angelo a domácím sympaťákem Alekseiem Tereštšenkovem, za kterým zaostal pouhou desetinu. Jen o dalších devět setin zpátky byl výborný Francouz Bonnet. O medaili přišel opět velmi těsně Jaromír Berounský. Výborné výkony podala Václava Benešová, byla v konkurenci padesáti (!) plavkyň sedmá. Ivan Marek byl na nejkratší prsařské trati pátý.

Na kraulové stovce jsme se už vrátili k 50% úspěšnosti. Velmi dobré výkony podaly Magda Okurková, Václava Benešová i Eliška Podmelová, excelentní byl Jaromír Berounský, dal stovku pod 1:10, ale stačilo to jen na páté místo. Čtvrté zlato má Béďa Hanuš. Třetí stříbro má Vlaďka Fialová, k tomu má jedno zlato. Helenka Pavézková získala třetí bronz. Radek Suchopa má z kraulové stovky svůj první bronz, doplnil svoji sbírku dvou stříbrných medailí.

Celkem jsme z tallinnského přístavu ve čtyřech dnech vylovili 32 cenných kovů. Dorovnali jsme bilanci loňského Bledu deseti zlatými. Stříbrných a bronzových je shodně po jedenácti. V polovině února jsem si troufal po přečtení startovních listin předpovědět okolo 15 medailí. Nevyrovnali jsme se oddílovému Naganu z loňského Bledu, ale při mnohem silnější konkurenci jsme jej vlastně překonali. Jsme jediný český oddíl, který získal světové tituly (10). Máme další podklady pro analýzu a můžeme je využít při dalších zahraničních startech.

Petr